HaberlerHavalimanları

IC Holding Vietnam’da Long Thanh Havalimanı ihalesinin ilk aşamasını kazandı

Vietnam’ın başkenti Ho Chi Minh’in ikinci havalimanı olacak Long Thanh Havalimanı’nın yaklaşık 1,5 milyar dolarlık ilk bölümü IC Holding’in de içinde bulunduğu konsorsiyum tarafından yapılacak. Vietnam’ı dünyaya açacak proje tamamlandığında toplam değeri 14,9 milyar dolara ulaşacak.

Başkentin yaklaşık 40 kilometre doğusunda yapılacak havalimanı tamamlandığında toplam 4 piste sahip olacak. Yıllık yolcu kapasitesi ise 100 milyon yolcu olarak belirlendi. 

IC Holding’in inşaat şirketi İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret Grubu, ihaleye Vietnam merkezli bir başka inşaat şirketi ile Vietur ortaklığını kurdu. Mayıs ayında konsorsiyum ilk ikiye kaldı. Geçen hafta yapılan son ihale ile de projeyi kazandığı açıklandı.

İlk bölüm 2025’te açılacak

Konsorsiyum ilk etapta projenin birinci bölümünü hayata geçirecek. Toplam 1,5 milyar dolarlık ilk bölümde 25 milyon yolcu/yıl kapasiteli terminal ile pist (tek pist, toplam 4 bin metre uzunluğunda) yapılacak. Çalışmalar adım adım büyütülecek.

Havalimanı 2025’ten itibaren ilk etapta Vietnam merkezli havayolu şirketlerine hizmet verecek. İlerleyen aşamalarla birlikte eski havalimanı kapatılacak. Ho Chi Minh’e (eski adı Hanoi) tamamen yeni havalimanı hizmet verecek.

Vietnam, yeni havalimanı ile hizmet standartlarının yükseltilmesini ve ülkeye gelen turist sayısının artırılmasını öngörülüyor.

İhale iptal edilir mi

Türk şirketi IC ve diğer Vietnamlı ortaklarıyla kurduğu Vietur Konsorsiyumu’nun üstlendiği ihaleye tepkiler de yok değil. Örneğin ihaleye katılan Hoa Lu adlı konsorsiyumunun üyeleri ve Çinli şirketler Vietnam’ın en büyük havalimanı olacak terminali inşa etmek için teknik yeterlilik açısından Vietur’u uygun olmadığını, bu nedenle iptal edilmesi gerektiğini savunuyor.

IC Holding hangi havalimanlarını yaptı

IC Holding, Türkiye’de Antalya Havalimanı 2. Terminalin yanı sıra Rusya’da Pulkovo, Bulgaristan’daki Varna Burgaz Havalimanlarını inşa etti. IC Holding, ayrıca Suudi Arabistan’da üstlendiği King Khalid Uluslararası Havalimanı’nın 3 ve 4’üncü terminallerinin mühendislik ve yapım işlerini de geçen yıl tamamlamıştı. 

Şirket, bu yılın mayıs ayında da başkent Riyad’daki projenin Terminal 1 ve 2 ile bağlantı terminallerinin yeniden yapımını ortağı RTCC ile üstlenmişti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu