Haberler

HAVELSAN’ın parmak izi tanıma sistemi ile 2 milyon kimlik belgesi oluşturuldu

Geçen yıl İçişleri Bakanlığı için HAVELSAN ile BİYOTEKSAN tarafından geliştirilen yerli parmak izi tanıma sistemi hizmete alınmıştı. Yerli parmak izi tanıma sistemi ile kısa sürede 2 milyona yakın kimlik belgesi oluşturuldu.

Sistem, ilk olarak Mart 2021’de kullanılmaya başlamıştı. Uygulama testleri, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmişti. BİYOTEKSAN tarafından HAVELSAN’ın mühendislik kabiliyetleri kullanılarak geliştirilen sistem, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nden sonra bu yıl Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde devreye alındı.

81 ilde, yaklaşık 2 ayda T.C. Kimlik Kartı, Sürücü Belgesi ve Pasaport başta olmak üzere 2 milyona yakın kimlik belgesi hazırlandı. Sistemde, avuç içi, damar, yüz, iris, retina, ses ile birlikte Ulusal Biyometrik Veri Ailesinin elde edilmesi hedefleniyor.

Parmak izi tanıma sistemi, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın ihtiyaçları için çalışmalar sürüyor.

Türkiye, dünyada kendi biyometrik veri teknolojisini üreten 7 ülkeden biri oldu, sermaye korundu, teknoloji kazanımı sağlandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu