Türk Savunma Sanayiinin yazılım evi ve simülasyon merkezi HAVELSAN, tecrübelerini Akıllı Şehir konseptine aktarıyor. İlk uygulamayı Bursa Büyükşehir Belediyesi ile yapan HAVELSAN, önemli bir uygulamayı Botanik Parkı’nda gerçekleştirdi.
HAVELSAN Harmoni yazılımı ile Bursa Botanik Parkı’ndan alınan Hava kalitesi, basınç ve toprak nem oranları veri merkezinde değerlendirilerek raporlanıyor. Böylelikle eldeki etkin veri yönetimi ile bahçenin ihtiyaçları verimli bir şekilde sağlanıyor.
Çevreye de olumlu etkisi olan bu adım sayesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sulama giderlerinin düşürülmesine olumlu katkı sağlanacak. Doğal kaynaklar korunacak.
3 bileşenle çalışıyor
Harmoni, üç ana bileşen barındırarak çalışır. Veri toplama bileşeni, protokoller yardımı ile platforma bağlı olan cihazlardan verileri toplamayı ve bu verileri analiz edilebilecek bir formata çevirmeyi sağlar.
Veri depolama bileşeni, toplanan verilerin PostgreSQL veri tabanında ihtiyaç durumunda analize hazır şekilde tutulmasını sağlar.
Veri görselleştirme bileşeni, kullanıcıların dashboard üzerinde verileri anlamlandırmasına yönelik görsel araçlar sağlar.
Yapay zeka ile güvenlik
Sistemin bir önemli noktası da güvenlik. Eyeminer ile yapay zekâ destekli video analitikleri ile şehir güvenliği bir üst seviyeye taşınıyor. Alarm mekanizmaları ve anlık bildirimler sayesinde, güvenlik güçlerine hızlı bir şekilde bilgi veriliyor.
Sistem, insan yoğunluk tespitini gerçekleştiriyor. Tarama sırasında örneğin düşen kişi hemen görüntülerden bulunuyor. Takibi ve sonrasında ihtiyaç duyulduğunda sağlık görevlilerinin noktaya yönlendirilmesi gerçekleştiriliyor.
Eyeminer’ın bir başka özelliği de eşkal tespiti ve alan ihlal tespiti yapabilmesi. Bu konuda HAVELSAN, savunma sanayiinden gelen tecrübelerini sivil alana aktarıyor.
Böylelikle Bursa’nın parkları daha da güvenli hale getiriliyor.
Akıllı şehirler nasıl çalışıyor?