Havayolları

Türkiye çift tescilli Rus yolcu uçaklarına yasak getirdi

Rusya, uygulanan ambargo ile bazı yolcu uçaklarında çift tescil uygulamaya başlamış ve başta Bermuda olmak üzere uçakları bu ülkelerin tescillerine sokarak uçurmak üzere adım atmıştı. Halen Avrupa’da Rus tescilli yolcu uçaklarına izin verilmezken ‘çift tescil’ konusunda da yasaklamar var. Rusya kaynaklı haberlere göre Türkiye de 1 Kasım’dan itibaren çift tescilli yolcu uçaklarına izin vermemeye başladı.

Tescil nedir

Tüm sivil uçaklar, bir ülkenin bayrağını ve tescilini taşımak zorunda. Rus şirketler ambargo ile birlikte rahatlıkla tescil alınan başta Bermuda gibi ülkelere kaymaya başlamıştı. Çift tescil ise ancak ülkeler arasında yapılan özel anlaşmalarla mümkün olabiliyor.

Rusya’nın en büyük tur operatörlerinden Pegas Tour, Türk makamlarının 1 Kasım’dan itibaren çift tescilli yolcu uçaklarının Türkiye’nin hava sahasından uçuşlarını yasakladığını aktardı. RBK Haber, yaptırımlardan sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kararıyla yerli şirketler sahip olduğu yabancı uçakları ülke içerisinde tescil ettiğini hatırlatırken, ancak bazı ülkelerdeki havacılık otoritelerinin bu uçakların daha önce sahip olduğu sicilleri iptal etmemesi nedeniyle çifte tescil sorunu ortaya çıktığını vurguladı.

Uçuş süresi arttı

Rusya’da faaliyet gösteren havayolu şirketi Nordwinds’in CEO’su Anna Podgornaya, Türkiye’nin çift tescilli yolcu uçaklarına hava sahasında uçuş izni vermediğini doğrularken, “Türkiye çevresinde uçma ihtiyacı nedeniyle, örneğin Mısır’a uçuşların süresi 20-30 dakika arttı” diye konuştu.

Podgornaya, seyahat süresindeki artışın turların maliyetini etkilemediğini de belirtirken, Mısır’a tüm uçuşların sürdürüldüğünü ve turistlere karşı yükümlülükler tam olarak yerine getirildiğini sözlerine ekledi.

Skyscanner’a göre Rusya’dan Mısır’a ortalama uçuş süresi 5 saat 5 dakika olurken, bu ülkeye seferler Aeroflot, Rossiya Havayolları, Pegas Fly, Red Wings ve iFly tarafından düzenleniyor.

RBK’ya açıklama yapan Rusya Ulaştırma Bakanlığı temsilcisi, yakın gelecekte bakanlığının bu konuda Türkiye ile görüşme yapmayı planladığını söylerken, yabancı devletlerin Moskova’yı uçakların çifte tescili ile suçlamasını Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) amaç ve hedefleriyle doğrudan çelişen ayrımcılık olarak adlandırdı.

Bermuda, tescilleri iptal etmiyor

Bakanlık, Uluslararası Sivil Havacılık Konvansiyonu veya diğer ismi ile Chicago Konvansiyonunun 44. Maddesine göre Bermuda’nın Rusya Federasyonu’nda kayıtlı ve işletilen uçakları sicilinden çıkarması gerektiğini vurgularken, Rus taşıyıcıların Bermuda havacılık yetkililerine ilgili talepleri gönderdiğini, ancak Bermuda Havacılık Sicili tarafından uçağın kaydının silinmesinin geciktirilmesinin Chicago Sözleşmesinin ağır bir ihlali olduğunun altını çizdi.

Uzmanlar, daha önce yabancı ülkelerde yapılan tescillerin iptal edilmesi halinde, Rusya’da tescillenen yolcu uçaklarının çifte tescil kapsamından çıkacağını, bu şekilde sorunsuz bir şekilde hava sahalarını kullanabileceğini aktarıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu