HaberlerHavayolları

THY’ye hem İngiliz hem de ABD bakan kıskacı

Türk Hava Yolları’nın uçak alım projesi dünya tarafından dikkatle takip edilirken önce İngiliz Bakanın ziyareti, ardından da bugün resmi temaslara başlayacak ABD Dışişleri Bakanı’nın görüşme konularında ‘yolcu uçağı siparişi’ var.

İngiltere İş ve Ticaret Bakanı Kemi Badenoch’un katılımı ile THY, Rolls Royce ile motor bakım konusunda önemli bir anlaşmaya imza attı. Törende Airbus’ın Türkiye Başkanı Simon Ward ile Rolls-Royce (Orta Doğu, Türkiye ve Afrika) Başkanı John Kelly de hazır bulundu.

ABD ile Boeing görüşmesi

Diğer taraftan bugün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu kapsamında Türkiye’yi de ziyaret etti. Blinken, İstanbul’da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya gelecek. Bakan Blinken ile Bakan Fidan arasında yapılacak görüşmede, Türkiye’nin 40 adet Block 70 F-16 alımı, 79 adet F-16’nın modernizasyonu ile birlikte THY için Boeing uçaklarının alımı var.

Diğer taraftan ABD, İsveç’in NATO’ya katılmasının daha da gecikmemesi için Türkiye’ye baskı yapıyor.

THY, geçtiğimiz yıl toplam 600 adetlik alım gerçekleştireceğini açıklamıştı. Bu alımının bir önceki sipariş ile 355 adeti Airbus ile imzalandı.

THY’nin Boeing ilede anlaşma imzalaması bekleniyor. Sayının 250 ile 350 arasında olacağı tahmin ediliyor. THY için masada Boeing’in uzun menzilli 787, 777X ve tek koridorlu 737 Max uçakları var.

Bakan’dan THY ziyareti

Türk Hava Yolları, İngiltere İş ve Ticaret Bakanı Kemi Badenoch’u uçak gösteriminde ağırladı. Dünyanın en çok uluslararası noktasına uçan havayolu Türk Hava Yolları, Rolls- Royce firması ile A350 uçaklarının motor-bakım hizmeti ile yedek motorların temin edilmesi adına bir anlaşma sağladı.

Ziyarette, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat ile İngiltere İş ve Ticaret Bakanı Badenoch, her iki ülkenin havacılık sektörleri arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik istişarelerde bulundu.

Ana konular arasında yeni yatırımlar, rekabetçi endüstriyel iş birliklerinin geliştirilmesi ve havacılıkta sürdürülebilir girişimlerin desteklenmesi yer aldı.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, görüşmeler ile ilgili şunları söyledi:

“Bugün Bakan Badenoch’u, Başkan Ward’ı ve Sorumlu Başkan Kelly’i ağırlamaktan ve Türk Hava Yolları’nın uluslararası iş birliği ve yenilik yolculuğunda bir adım daha atmaktan mutluluk duyuyoruz. Görüşmelerimiz, sürdürülebilir bir küresel havacılık endüstrisi vizyonumuzla uyumlu olarak, ilgili ülkelerimizin havacılık sektörleri arasındaki bağların güçlendirilmesine ve iş birliğinin zenginleştirilmesine zemin hazırladı. Airbus uçaklarından ve Rolls Royce motorlarından oluşan oldukça yüklü yeni siparişimiz ile küresel havacılıktaki lider konumumuzu önümüzdeki yıllarda da sürdürmeyi planlıyoruz.”

Badenoch: İş fırsatlarının önünü daha da açacağına inanıyorum

Birleşik Krallık İş ve Ticaret Bakanı Kemi Badenoch; “Türk Hava Yolları ile Birleşik Krallık merkezli Airbus ve Rolls Royce arasında gerçekleşen ve Türkiye ile sürekli gelişen ticari ilişkimizi bir kez daha kanıtlayan bu tarihi anlaşmanın ardından burada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Türkiye, Birleşik Krallığa dünyanın önde gelen havacılık, uzay ve üretim sektörleri için büyük fırsatlar sunuyor. Bu tür ziyaretlerin, her iki ülkedeki ortak iş fırsatlarının önünü daha da açacağına inanıyorum.” dedi.

Ward: Köklü ortaklığımızı daha da güçlendiriyoruz

Airbus Türkiye Başkanı Simon Ward; “Birleşik Krallık ve Türkiye arasında gelişen iş birliği ve ortaklığın bir göstergesi olan bu toplantılar, birçok sektörden işletmeler için rekabet gücünü artırıyor ve yeni fırsatlar ortaya çıkmasına imkan sağlıyor. Yakın zamanda gerçekleşen Türk Hava Yolları’nın tarihi 220 Airbus kesin sipariş uçağı da bu iş birliğinin sağlam bir göstergesidir. Günümüzde uçan her ticari Airbus uçağında Türkiye’de üretilen parçalar bulunduğunu söylemekten gurur duyuyoruz ve bu sipariş ile Türk Hava Yolları ve Türkiye’nin havacılık sektörüyle olan köklü ortaklığımızı daha da güçlendiriyoruz. Bugün Türk Hava Yolları’nın İstanbul Havalimanı’ndaki tesislerini ziyaret ederek, Türkiye’nin ve bayrak taşıyıcısı Türk Hava Yolları’nın  başarılı bir şekilde büyümesine bir kez daha tanıklık ediyoruz” dedi.

“Sürdürülebilir ve yenilikçi bir gelecek sağlamaya devam edeceğiz”

Rolls-Royce Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Bölgelerinden Sorumlu Başkanı John Kelly ise; “Bu değerli etkinliğe katkıda bulunmak, iş birliğimizi geliştirmek ve Birleşik Krallık-Türkiye ilişkilerini güçlendirmek bizler için büyük bir ayrıcalık. Türk Hava Yolları’nın yakın zamanda 100 adet Trent XWB-84 ve 40 adet Trent XWB-97 kesin motor siparişi vermesi, Rolls-Royce’un kârlı büyüme taahhüdünün altını çizerken; Türk Hava Yolları’nın havacılık endüstrisindeki mükemmellik arayışıyla kusursuz bir şekilde uyum sağlıyor. Birlikte havacılık teknolojisinin sınırlarını zorlamaya ve her iki kuruluş için de sürdürülebilir ve yenilikçi bir gelecek sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.

Toplantı, Türk Hava Yolları’nın 18 Aralık 2023’te en büyük Airbus uçak siparişlerinden birini duyurmasının ardından gerçekleşti ve Bayrak taşıyıcı havayolu, yeni Airbus geniş gövde siparişlerinin motor bakım sağlayıcısı olarak Rolls Royce’u seçti. Bu genişleme ile Türk Hava Yolları, filosunu modernize etme ve dünya çapında lider havayolu konumunu güçlendirme konusundaki kararlılığını yansıtıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu