DiplomasıHava KuvvetleriSavunma

Savaş uçağı diplomasisi: F-35 projesine tekrar dönüş ne kadar doğru?

F-35’e tekrar dönmek ne kadar önemli? Neden yıllardır Türkiye’nin ara uçak talebi olan F-16 Block 70’lerle ilgili imza aşamasına gelinemedi? Eurofighter Türk Hava Kuvvetleri’nin farklı bir kaynak uçak ihtiyacı için yeni bir sayfa mı açacak?

“Savaş Uçağı Diplomasisi” başlığı ile bu önemli sorulara Kadir Has Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Güvenç ile birlikte cevap aradık.

Stüdyoda yaptığımız çekimde ikinci konuğumuz Prof. Dr. Serhat Güvenç bu konulara ‘diplomasi’ açısından baktı.

F-35’e dönüş

Trump’ın ikinci başkanlık dönemi ile birlikte tekrar ısınan Türkiye-ABD ilişkilerinde en önemli sorunlardan biri de F-35. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde beklenen Washington ziyaretinde bu konu gündeme gelecek.

Programa dönüştü nasıl bir yol izlenecek? CAATSA uygulamalarının yanı sıra en büyük direnç İsrail’den geliyor. İsrail bölgede kendisi için risk oluşturacak ikinci bir ülkede F-35 gibi bir uçağın olmasını istemiyor.

CAATSA ve İsrail direnci

Prof. Dr. Güvenç, F-35 konusundaki tartışmalara dikkat çekerek “Türkiye’nin F-35 programına parça imalatçısı değil, daha az miktarda uçak ile hazır alım olarak geri dönmesi bekleniyor. Alımla ilgili en önemli sorun ABD’nin Kongre üzerinden CAATSA’yı kaldırması gerekiyor.

Ayrıca İsrail’in Türkiye’nin F-35 alımına gösterdiği direncin de aşılması gerekmekte. S-400 ise farklı bir tartışma konusu. ABD tarafı sistemin tamamen kaldırılmasını istiyor. Ukrayna’da kalıcı bir barış olursa sistemin yeniden Rusya’ya satışı da masada olan konulardan biri” dedi.

F-35’e eskisi kadar ihtiyacımız var mı

“Programdan çıktığımız dönemin üzerinden uzun süre geçti. F-35 alımında dayatılan koşullarla ihtiyaçlarımıza ne kadar yanıt verecek sorusunun cevaplanması gerekiyor”

F-35B ve Milli Uçak Gemisi

F-35 programı içinde en çok sorunlu model kısa iniş ve kalkış özelliğine sahip F-35B modeli oldu. TCG ANADOLU sürecinde ilk etapta Deniz Kuvvetleri için F-35B planlanmıştı.

TCG ANADOLU veya ilerleyen dönemde Milli Uçak Gemisi için F-35B konusunda Prof. Dr. Serhat Güvenç şunları söyledi:

“Kraliyet Donanması F-35B siparişlerinin bir bölümünü hava kuvvetleri olan A modeline kaydırdı. Ancak F-35B, şu an Harrier’lerden sonra tek alternatif. Güney Kore ve Japonya F-35B ile TCG ANADOLU benzerleri gemilerini daha küçük uçak gemisi gücüne kavuşturdu. Türkiye’nin gemi platformlarından operasyon yapacak TB3’ten sonra muharip güç oluşturacak KIZILELMA, ANKA-3 gibi platformların tam anlamı ile operasyon yapabilir hale gelebileceği döneme kadar F-35B geçici bir çözüm olabilir” dedi.

Milli Uçak Gemisi için aslında çalışmaların 1997’de başladığını belirten Güvenç, “Bugün Somali konusunda adımlar atılıyor. Bölgeye en yakın Türk gücü Katar’da konuşlu. Oraya güç kaydırabilmek için uçak gemisi gerekiyor” dedi.

RÖPORTAJIN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu