Havayolları

THY’nin 747 sayısı 5’e çıkıyor

Türk Hava Yolları, salgın döneminde artan kargo ihtiyacı ile kiraladığı kargo uçak sayısını artırdı. ACT Havayolları’ndan mevcut 2 Boeing 747-400F uçağına ek olarak 3 uçak daha kiralanıyor. Uçaklar önümüzdeki aylardan itibaren THY adına uçmaya başlayacak.

Koronavirüs dönemi, havayolları tarihindeki en büyük krizin yaşandığı dönem oldu. Nisan ve mayıs aylarında havayolu operasyonu tahliye için gerçekleştirilen özel seferler dışında durdu. Ancak bu dönemde hava kargo ise tarihi rekora imza attı. 

Mevcut kargo uçaklarının yanı sıra yolcu uçakları da gövde altı kargo veya bazı havayollarının yaptığı gibi kabine konulan kargo ile uçtu. Hatta Güney Koreli iki havayolu Asiana ve Korean, ikinci çeyreklerindeki zararı kargo taşıyarak kapattı.

KARGO PAZARINDAKİ ÇIKIŞ

Türk Hava Yolları’nın ikinci çeyrekte rekor zararını azaltan önemli etkenlerden biri de kargo oldu. Tüm yolcu uçuşlarının durmasına rağmen 2019’da ilk 6 ayda 717 bin 321 ton taşıyan THY, bu yıl sadece yüzde 1,4 kayıpla 707 bin 54 ton yük taşıdı. Aslında filoda neredeyse 300 uçak yerde dururken mevcut kargo ve yolcudan çevrilmiş kargolarla bu kadar ciddi yük taşındı.

2020 yılının ilk yarısında geçen yıla göre THY kargo gelirini %52, ikinci çeyreğinde ise %90 artırarak rekor kırdı.

Kargo kilogram fiyatları ise 3-4 dolarlar seviyesinden 13 ila 15 dolara kadar yükseldi. 30 tonluk bir uçuşta gidiş-dönüş havayolunun bir uçaklık cirosu neredeyse milyon dolar seviyelerine kadar çıktı.

THY’NİN 23 UÇAĞI VAR

THY’nin halen 23 kargo uçağı bulunuyor. Bu uçaklardan 10’u Airbus imalatı A330F’ler. Uçaklardan biri THY mülkiyetinde. Kalan 9’u da finansal kiralama ile filoya katıldı. Ortalama yaşları da 6,7. Kapasiteleri 64,4 ton. 

Bir üst kapasitesi, Boeing 777F’ler ile sağlanıyor. Filoda 8 adet bulunuyor. Yaş ortalamaları 1,5. Toplam 102 ton kargo taşıyabiliyor. 8 uçağın hepsi finansal kiralama yolu ile filoda.

THY’nin filodaki en büyük kargo uçağı ise wet lease olarak adlandırılan ekipleri ile ACT Havayolları’ndan kiralanmış Boeing 747-400F’ler. Toplam 106 ton taşıyabiliyorlar. Ayrıca ULS Havayolları’ndan kiralık Airbus A310F tipi uçaklar da bulunuyor. Bu uçakların kapasiteleri ise 37 ton.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. THY neden bu uçakların gövde ve kuyruklarına THY ismi ve logosunu boyamıyor ben anlayamıyorum..

  2. ACT (myCargo) Havayolları, Suudi Arabistan’la olan kontratlarının bitmesiyle birlikte 31 Ağustos 2020 itibariyle TC-ACF ve TC-ACG tescilli iki adet Boeing 747-400F kargo uçağını Turkish Cargo adına seferlerde kullanılmak üzere ekipleriyle birlikte (“wet lease” bazında) THY’ına kiralamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu