THY neden business class’ını yeniledi?
Türk Hava Yolları (THY), Boeing 787 ve Airbus A350’lerde 2019’da tanıttığı, Boeing 777 ve Airbus A330’larda ise 2010’dan itibaren kullandığı business class tasarımını yenileme kararı aldı. İlk tanıtımını da Farnborough’da gerçekleştirilen havacılık fuarında tanıttı. Yazarımız Dr. Abdullah Nergiz, tasarımı inceledi.
THY’nin bir iştiraki olan TCI Kabin İçi Sistemleri (TCI) tarafından geliştirilen ve Crystal adı verilen yeni tasarım Business Class koltuklarının, 2026 yılından itibaren filodaki geniş gövdeli uçaklarda kullanılmaya başlanması hedefleniyor.
Tüm modellerde koltuk aralığı 112 cm olurken, koltuk genişlikleri Boeing 777’de 58 cm, Boeing 787 ve Airbus A350’de ise 56 cm şeklinde belirlendi.
Business Class koltukları tamamen yatırılıp bir yatağa dönüştüğündeyse 193 cm’lik uzunluğa sahip olacak.
Ayrıca yolcular istediğinde, oturdukları koltuğun kapısını kapatarak kendilerine tamamen mahrem bir alan oluşturabilecek ve adeta First Class süit konseptinde seyahat edebilecek.
THY, Mevcut Business Class’ındaki Olumsuzlukları, Yeni Tasarımla Giderecek
THY’nin geniş gövdeli uçaklarıyla Business Class’ta seyahat edenler, kabin ve koltuk tasarımlarıyla ilgili bazı olumsuzlukları mutlaka fark etmiştir.
Dün tanıtımı yapılan yeni tasarımla, bu olumsuzlukların giderilmeye çalışılacağı anlaşılıyor.
Öncelikle Boeing 777’lere bir bakalım.
THY’nin kendi sipariş verdiği ilk 777’ler, 2010 yılından itibaren filoya katılmıştı.
Bu uçakların Business Class bölümü adeta salon salamanje denebilecek bir ferahlığa sahip.
Gelgelelim, koltuk dizilimi, sık uçan Business Class yolcularını memnun etmekten çok uzak.
2 – 3 – 2 şeklinde yerleştirilen koltuklarda, pencere kenarında ve üçlü koltuğun ortasında oturan yolcuların, koridora direkt çıkışı bulunmuyor. Özellikle uzun uçuşlarda koltuklar yatağa dönüştükten sonra, kenarda ve ortada kalan yolcuların koridora çıkabilmesi için, yanlarındaki kişinin üzerinden atlaması gerekiyor.
Koltuk ve ekran arasındaki mesafe çok fazla. Yukarıda belirttiğim, ferahlık açısından gayet olumlu olan bu durum, mahremiyetin sağlanması açısındansa son derece zayıf. Yolcular, çevrelerindeki diğer yolcuların ne seyrettiğini, ne dinlediğini, ne yediğini, ne içtiğini rahatlıkla görebiliyor.
Ayrıca, yolcuların oturdukları yerden dokunmatik özellikli ekranlara erişmesi imkânsız. Mutlaka uzaktan kumandayı kullanmak gerekiyor ve bu pek pratik değil.
Gelelim Airbus A350 ve Boeing 787’lere. A350’ler 2020, 787’ler ise 2019‘da filoya katılmaya başlamıştı.
Beni en çok şaşırtan, THY’nin bu uçaklardaki koltuk ve tasarım tercihleriydi. Zira konfor seviyesi, 777’lerin bile gerisine gitmişti.
Koltukların dizilimi 1 – 2 – 1 şeklinde. Bu sayede, tüm yolcular, diğerlerini rahatsız etmeden yerinden kalkıp koridora çıkabiliyor. Bu açıdan olumlu.
Koltukların tasarımı ise bir hayli sıkıntılı.
Koltuğu adeta saran ve mahremiyet sağlaması amaçlanan bölüm, yolculara iki açıdan rahatsızlık veriyor.
Birincisi, pencere kenarındaki denk gelen koltuklarda dışarıyı görmek zorlaşıyor. İkincisi, normal oturma pozisyonunda ve özellikle de yemek yerken, dirsekleriniz bu bölüme çarpıyor.
Bir diğer husus, koltukların genişliği. Boyu 1,80’in üzerinde, hafif yapılı bir yolcunun bu koltuklarda yatarak seyahat etmesi son derece güç. Ayakların uzatıldığı bölüm de bir hayli dar.
Dizilimin 1 – 2 – 1 şeklinde olduğunu söylemiştim. Koltukların kabin içindeki yerleşimi ise oldukça tuhaf. Pencere kenarında olan bazı tekli koltuklar pencereyi görmekte zorluk çekerken, ortada iki kişi yan yana seyahat ederiz düşüncesiyle seçilen bazı koltuklar birbirlerini neredeyse hiç görmüyor.
THY’nin tanıtım videosundan, yukarıda saydığım tüm bu olumsuzlukların göz önüne alınarak düzeltilmesi yoluna gidildiği anlaşılıyor. Zaten video boyunca vurgulanan unsurlar (irice bir yolcunun koltuğa rahatça sığması, pencere kenarındaki koltuklardan dışarının kolayca görebilmesi gibi), yukarıda saydığım hususlarla birebir örtüşüyor.
Filmin sonunda, yeni tasarımın, yolculardan gelen gerçek geri dönüşler temel alınarak hazırlandığının belirtilmesi ayrıca dikkat çekiyor.
THY filosunda halihazırda 21 adet Airbus A350, 34 adet Boeing 777-300ER ve 23 adet Boeing 787 bulunuyor. 2026’dan itibaren bu uçakların Business Class bölümlerinin peyderpey yenileneceği anlaşılıyor.
Uzun menzilde pek de verimli olmayan, lâkin THY filosunda 50 adet gibi gayet fazla sayıda bulunan Airbus A330’lar içinse en azından kısa vadede böyle masraflı bir yenilemeye gidileceğini pek sanmıyorum doğrusu.