Genel HavacılıkHaberler

Hurdaya ayrılan NAC-6 Fieldmaster uçak haberi ses getirdi

“THK’nın bir dönem ülkemizde ürettiği NAC-6 hurdalıkta parçalanacağı günü bekliyor” başlıklı haber üzerine Kanada’dan Fieldmaster Canlandırma Projesi (Fieldmaster Resurrection Project) ekibi uçak gövdelerinden birini restorasyon için kurtarmaya ve İngiltere’de sergilemeye çalıştıklarını belirten bir elektronik posta mesajı gönderdi ve uçak gövdesini satın almak istediklerini belirtti.

Eski ekip bir araya geldi

Proje grubunda eski mühendisler, pilotlar, bakım teknisyenleri ve orijinal tasarımcının oğlu da dâhil olmak üzere uçaklardan birini kurtarmaya çalışan kişilerin yer aldığı belirtildi.

Havacılık tarihi açısından önem taşıyan ve şimdiye kadar yalnızca 6 adet üretilen bu uçağın hurdaya çıkarıldığını görmenin çok üzücü olduğu belirtilen mesajda, Türk Hava Kurumu ve THK Üniversitesi ile iletişime geçmeye çalışıldığı ancak yanıt alınamadığı belirtiliyor.

Halen hurdalık alanda muhafaza edilen uçağın üretim hattında ve faal olarak kullanıldığı dönemlerde çekilen fotoğraflarını da paylaşan ekip THK yetkililerinin konuyla ilgili kendilerine dönüş yapmasını bekliyor.

Projenin adı TAYSU

THK, ilk yıl 12, sonra 16 adetlik üretim yapacak bir alt yapı istiyordu. Üretimin üçüncü yılında aylık iki uçak hedefi bulunuyordu. Uzun süren araştırmalar ve planlamalar sonrasında aranan uçak İngiltere’de bulundu. 1997 yılında finansal açıdan zorluk çeken ve elindeki projeyi satmak isteyen EPA şirketi ile NAC-6 modeli için anlaşma yapıldı. Projeye de TAYSU (Tarımsal Havacılık ve Yangın Söndürme Uçağı) adı verildi.

Anlaşmaya göre ilk 5 uçak hazır gelecek, bunu 5 adet gövde izleyecekti. Yugoslavya’ya iç savaş öncesinde açılması planlanan fabrika için hazırlanmış tezgah, avadanlık, takım ve diğer aparatlar THK tarafından alındı. Ankara’ya getirildi.

Burundan tekerlekli, turboprop motorlu

Tuncay Deniz’in Türk Uçak Üretimini adlı kitabındaki bilgilere göre, aslında NAC-6, Nigel D. Norman tarafından tasarlanmış, turboprop motorlu, kuyruk yerine ilaçlama uçaklarında pek de görülmeyen burun iniş takımı ile tasarlanmıştı.

Uçak 1987 yılında ilk uçuşunu yaptığında, PT6 serisi turboprop motoru (1230 hp güce sahip) ile 4 bin 530 kilogram maksimum ağırlık ile havalanabiliyordu. Saatte en fazla 273 kilometre hızla çıkıp 1407 kilometre menzile gidebiliyordu. Tankı ise 2 bin 365 litre kapasiteliydi.

İlaçlama, kanadın arkasındaki 48 adet noktadan püskürtme ile yapılabiliyordu. Yangın söndürme için altta özel bir bırakma noktası yer almaktaydı. Uçakta 5 palli Hartzell imalatı pervane bulunuyordu.

Parçalar 1997 yılında Ankara Etimesgut’a geldikten sonra hangarlar modifiye edildi ve uçak imalatı için hazırlandı. Uçak toplam 8 bin parçadan oluşuyordu. Üretim pervane ve motor hariç Türkiye’de yapılacaktı.

Bugün elde kalan NAC-6’lardan biri İstanbul’da Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bahçesinde bulunuyor.

Ağustos 1997’de üretim başladı

İlk gelen motor ve pervane ile birlike TC-ZBD tescilli NAC-6’nın imalatına Ağustos 1997’de başlandı. Bunu 28 Ekim 1997 tarihinde ilk uçuş izledi. Testlerin ardından TC-ZBD THK’ya teslim edildi.

İkinci uçak olan TC-ZBC’nin için üretim çalışmaları Ağustos 1998’de tamamlandı.

Proje için iki uçak daha 1999 yılında üretilmişti. Ancak THK yönetimi 22 Ekim 1999 tarihinde görevden Bakanlar Kurulu Kararı ile alındı. Batmış bir firmanın uçağını alarak THK’nın zarara uğratıldığı gerekçesiyle proje durduruldu. Açılan davalar 2004 yılında beraatla sonuçlandı ancak proje bir türlü hayata geçirilemedi.

Uçaklar hurdaya ayrıldı

Ekonomik olarak da o dönem tekrar ağır türbülansa giren THK’deki tüm projelere ara verilmek zorunda kalındı. Kısa bir süre uçan iki uçak ve kalan gövdeler hurdaya ayrıldı. Bir uçak THK Müzesi’ne verildi.

Orman yangınları için 2 yıl sonra THK yeniden harekete geçecek ve Polonyalı PZL şirketine 5 adet M-118 Dromader tipi  uçak siparişi verilmek zorunda kalınacaktı.

Bu uçaklar da 2002 yılında teslim edilecekti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu