Haberler

Pilatus, PC-6 (Turbo) Porter imalatını sonlandırdı

İsviçreli uçak imalatçısı Pilatus’un 60 yılı aşan PC-6 Porter hafif nakliye uçağı üretimi 16 Ağustos’ta motor çalıştıran HB-FBE tescilli son PC-6 Turbo Porter’ın teslimiyle sona eriyor.

Pilatus PC-6 Porter’ın HB-FAS tescilli prototipi, 4 Mayıs 1959’da ilk uçuşunu yaptı. PC-6’nın ilk modelleri, 340 shp pistonlu motorla güçlendirildi. İki yıl sonra, Turbomeca Astazou II turboprop motorla çalışan ilk Turbo Porter ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Her iki model de çok geçmeden Kısa Kalkış ve İniş (STOL) yetenekleriyle ünlendi. Astazou II’nin güvenilirliğiyle ilgili şikâyetler, Garrett Air Research TPE 331’in ve daha sonra alternatif motor olarak Pratt & Whitney Canada PT6A motorunun piyasaya sürülmesine yol açtı.

VİETNAM SAVAŞI’NDA KULLANILDI

Örnekleri dünyanın her köşesine satılan uçak hem sivil hem de askeri amaçlarla kullanıldı. Porter ayrıca ABD’de Fairchild Hiller tarafından lisans altında üretildi. Bu lisansla üretilen yaklaşık 100 uçak çoğunlukla ABD’deki sivil operatörler tarafından satın alındı.

Vietnam Savaşı sırasında askeri operasyonlar için Fairchild Hiller yapımı PC-6’lar da satın alındı. ABD Hava Kuvvetlerinde hizmet veren bu uçaklar AU-23A Peacemaker adını aldı.

Bugüne kadar üretilen 600’den fazla (Turbo) Porter üretiminin ardından şimdi son PC-6 teslimata hazırlanıyor.

Stans, İsviçre tesislerinde ilk olarak 16 Ağustos 2022’de motor çalıştıran HB-FBE tescilli (MSN 1019) imalat seri nolu bu uçak tamamlandığında, PK-SNF tescilini alarak Endonezya’daki Smart Havacılığa teslim edilecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu