HaberlerHavayolları

Ryanair Boeing’ten teslim aldığı 737’leri özel kontrolden geçiriyor

Son dönemde kalite sorunları dikkat çeken Boeing için Avrupa’nın en büyük düşük maliyetli havayolu Ryanair yeni bir adım attı. İrlanda merkezli havayolu, Boeing’ten teslim aldığı 737 yolcu uçaklarını özel kontrolden geçirmeye başladı. Bu işlem toplam 48 saat sürüyor.

Gelişmeler hakkında CNN’e konuşan Ryanair CEO’su Michael O’Leary, şirketin COVID-19 salgınının ardından 2022’ye kadar yeni 737 MAX uçaklarının kalite standartlarında genel bir düşüşü gördüklerini ifade etti.

O’Leary, “Yaptığımız incelemelerde örneğin kabinde döşemelerin altında bazen el aleti veya koltuk parçalarında eksiklikler bulmaya başladık. Son yıllarda bu tür durumlarla sık sık karşılaşıyoruz. Bu durum, Boeing’de ayrıntılara ve kalite sorunlarına dikkat eksikliği gösteriyor” dedi.

Ryanair olarak endişelerini iletmek için Boeing ile “en üst düzeylerde” sürekli temas halinde olduklarını belirterek ”Son 18 aydır, hem halka açık hem de özel olarak Boeing’e, COVID sonrası kalite kontrolünün uçak yapımına geri döndüklerinde kabul edilemez olduğunu ve iyileştirilmesi gerektiğini söylüyoruz” dedi.

48 saatlik kontrol aşaması

O’Leary, Ryanair’in havayoluna teslim edilen tüm yeni 737 MAX uçaklarını, taşıyıcı ile ticari hizmete girmeden önce İrlanda’nın Dublin kentindeki kendi bakım tesislerinde incelediğini de sözlerine ekledi:

“Bu kontroller yaklaşık 48 saat sürüyor. Ryanair mühendisleri ve teknisyenleri uçağı tamamen kontrol ediyor. Bizim kontrollerimizden yüzde 100 geçemeyen uçağı hizmete almıyoruz”

O’Leary’nin yorumları, Boeing’in Ocak 2024’te Alaska Havayolları patlama olayıyla başlayan bir dizi yüksek profilli olayın ardından ABD’deki kamu ve havacılık yetkililerinin yoğun bir incelemesine konu olmaya devam ederken geldi.

Ancak röportajda Boeing ile ilgili sert iddianamesine girmesine rağmen, O’Leary Ryanair’in Ekim ve Aralık 2023 arasında Boeing’den aldığı 12 uçağın “şimdiye kadarki en iyi teslimatlar” olduğunu da paylaştı.

214 uçak daha teslim alacak

Ryanair hem filo yenileme hem de büyüme stratejisi doğrultusunda önümüzdeki yıllarda Boeing’ten 214 uçak daha teslim alacak. Bu uçakların 64’ünü MAX 8 serisi oluşturuyor. Kalan ise henüz daha sertifikasyonu tamamlanamamış MAX 10 serisi (150 adet).

2024’te şimdiye kadar Ryanair altı adet 737 MAX uçağı alırken, Ryanair Grubu’ndaki bir başka havayolu şirketi olan Malta Air 3 uçak aldı.

2023’ün sonunda O’Leary gazetecilere verdiği demeçte, havayolunun Boeing’in Nisan 2024’ün sonuna kadar taşıyıcıya 57 yeni 737 teslim etmesini beklediğini söyledi. Bununla birlikte, bu sayı o zamandan beri düşük 40’lara düşürüldü, Ryanair ve CEO’sunu sinirlendirdi ve 2024 yazının en yoğun seyahat sezonu için uçuş programında değişiklik veya iptalle sonuçlandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu