Havacılık EndüstrisiHavayolları

Rolls Royce’tan CEO seviyesinde THY’ye ziyaret

İngiliz Rolls Royce şirketinin CEO’su Tufan Erginbilgiç, Türk Hava Yolları’nı ziyaret etti. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat ile Genel Müdür Bilal Ekşi ile bir araya gelen Rolls Royce ekibine şirketin Türkiye Ülke Direktörü Görkem Kiriş Gümüşel eşlik etti.

Türk Hava Yolları’nın vereceği 600 uçaklık dev siparişinde en önemli kilit karar motor. Özellikle Airbus A321neo’lerda tercih edilen PW1100G motoru konusunda THY ciddi sorun yaşıyor. Yıl sonu kadar yere inecek uçak sayısı 13’e kadar çıkacak.

Bu nedenle THY, uçak siparişinde özellikle motor imalatçıları ile masaya oturmuş durumda. Rakamın 600 uçak ki bunun en az 400’e yakın bölümü tek koridor, kalanı da geniş gövdeli olacak motor üreticilerinin odağında THY bulunuyor.

Tufan Erginbilgiç’ten ziyaret

Tufan Erginbilgiç, Rolls Royce şirketinin CEO’luğuna atandığında İngiliz şirket için yeni bir sayfa açılmıştı. Şirketin ekonomik olarak yeniden toparlanabilmesi için Erginbilgiç özel bir program uyguluyor.

Halen Rolls Royce için Türkiye’de Kale ile devam eden Milli Muharip Uçak KAAN için proje askeri açıdan ilk sırada. Bu konuda uzun süredir net bir adım atılamamış durumda.

Sivil tarafta ise uzun yıllar sonra THY’ye ilk Airbus A330-200 siparişi ile geri dönmüştü. Ancak THY verdiği ikinci paket A330-200 siparişinde General Electric’i tercih etmişti.

Boeing 787 siparişinde ise THY General Electric’in motorunu almıştı.

Halen Rolls Royce için en önemli proje Airbus A350XWB. THY verdiği siparişlere yenilerini ekleyerek filosundaki A350 filosunu büyütüyor. Bu uçaklarda tek motor Rolls Royce imalatı. Bu açıdan Rolls Royce Airbus’a verilecek yeni uçak siparişleri ile ülkemizdeki motor sayısını artırmayı hedefliyor.

THY ise Rolls Royce ile iş birliğini artırmak, motor bakım konusunda daha fazla iş birliğini masada tutuyor.

Ahmet Bolat paylaştı

THY Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Tufan Erginbilgiç’in ziyaretini kendi sosyal medya hesabından paylaştı. Bolat şunları yazdı:
“İngiltere’nin dünyaca ünlü Rolls-Royce (RR) firması yetkililerini Genel Yönetim Binamızda ağırladık. RR, “Everlasting Expression of the Exceptional” mottosuyla ünlü araba markası olarak daha çok bilinse de havacılık endüstrisinde de önemli bir üreticidir. A350 uçaklarımızın hepsinin ve bazı A330 uçaklarımızın motorlarının hem üreticisi hem de bakım sağlayıcısıdır. Aslında Airbus A350 programında tek motor sağlayıcısı olarak Boeing B787’lerine karşı farklı bir pozisyonunu da vardır.
İlave olarak güç sistemlerinden, savunma sanayiine geniş bir yelpazede faaliyet gösteren Rolls-Royce’un kaptan köşkünde epeydir bir Türk’ün oturuyor olması son derece gurur verici. Sayın Tufan Erginbilgic ve ekibi ile Türk Hava Yolları ve Rolls Royce arasında süregelen işbirliğini geliştirme ve şirketin Türkiye’ye yönelik planları üzerinde değerlendirmelerde bulunduk.
Dünyanın en büyük motor üreticileri arasındaki Rolls-Royce’un ülkemizdeki yatırımlarını artırması hususunda biz de THY olarak yeni baştan çalışacağız ve öneriler ile fırsatlar geliştireceğiz. Kendilerine nazik ziyaretleri için teşekkür ediyoruz.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu