Türk Savunma Sanayi

HAVELSAN simülatörde dünyada 3 şirketten biri oldu

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Habertürk’te katıldığı programda HAVELSAN’ın simülatör konusunda dünyanın önde gelen 3 büyük şirketinden biri olduğunu açıkladı.

Kübra Par ve Günay Şimşek’in sorularını yanıtlayan Demir, HAVELSAN’ın çok önemli uzmanlıklar kazandığını, bu tecrübeyi yansıttığı savunma sanayi ve sivil havacılıkta meyveleri toplamaya başladığına dikkat çekti.

İşte Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in HAVELSAN değerlendirmesi:

“HAVELSAN’ın adı Havacılık Elektronik Sanayi. Kontrole girdiğinizde kara, hava, deniz oluyor. Denizde komuta kontrol yapacağınızda oradaki yazılımlarda işin bilimsel tabanında ister istemez bir geçişlilik var. Şirketlerimiz oldukça büyüdü. Bazı birimler ‘Bunu yaptık, bunu da yapalım’ diyerek kaygan zemine girebiliyorlar.

KOBİ ve küçük şirketlerimizin ezilmeden orta güçlü şirketlerimizin ortaya çıkmasında daha hassas oluyoruz. Bu geçişkenlik iş hacmi, ciroda alt birimlerin hevesleriyle oluyor. Çok sert sınırlar koymak da doğru değil. Uzun bir geçmiş var.

Ana merkezde kalan en önemli konu simülatörler oldu. HAVELSAN çok önemli uzmanlık kazandı. Yazılımda gelişmeler başladı. Şu anda insansız deniz araçlarından, kara, hava araçlarına kadar belirli alanlarda dokunuşlar başladı.

“ÜLKE İSMİ VEREMİYORUZ; ÇÜNKÜ BİRİLERİ SIKIŞTIRIYOR”

Bu talep gelmeden proje ile ilgili sözleşme imzalanmadan TUSAŞ’ın inisiyatif alıp başlattığı proje. Buralardaki çalışan gençlerimizin edindiği tecrübe çok önemli. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar çabuk tecrübeyi elde edemezler.

Gerçekten bulunmaz ve eşsiz bir fırsat. Kime ihracat yapacağımızı söylemiyoruz; çünkü birileri o ülkeleri sıkıştırıyor. Bazı projelerimizin gizli tutulması gerekiyor. Rekabet, oluşturabilecek ambargolar, ihraç konuların önüne geçilmesi, elemanlarınıza daha fazla kanca atılması ve bir sürü konu var.

“HAVELSAN DÜNYADA ÜÇÜNCÜ ŞİRKETE DOĞRU YOL ALIYOR”

HAVELSAN askeri uçakların simülatörleri konusunda belirli kabiliyetleri geliştirmişti. Buna siviller de eklendi. THY ile ortaklık yaparak böyle bir konuya giriş yapıldı. THY dışarıdan sipariş verdiği bazı simülatörler yerine HAVELSAN’dan sipariş verdi.

Sivil alanda sadece temel olarak iki şirketin domine ettiği alanda dünyada üçüncü bir şirket olmaya doğru yol alıyor. Askeri alanda savunmada geliştirdiğimiz birçok konunun sivil alanda uygulamalarını düşündük.

HAVELSAN’ın Boeing 737 MAX simülatörü EASA’dan ‘D Seviyesi’ sertifika aldı

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu