Savunma

Irak’ta dolaşan istihbarat, tanker uçakları

Geçen yıl Bağdat Havalimanı yakınlarında ABD’nin yaptığı operasyon ile İranlı General Kasım Süleymani ile Iraklı Haşdi Şabi Örgütü Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis öldürülmüştü. Süleymani, İran’ın dış ülkelerde yaptığı operasyonları düzenleyen Kudüs Gücü’nün komutanıydı.

3 Ocak 2020’de gerçekleştirilen operasyonun yıl dönümünde, ABD özellikle İran’dan Irak’taki bir çok hedefe saldırı bekliyor. 

Karşılık verilmesi için Irak Hava Sahası’nda uçan çok sayıda tanker uçak dikkat çekiyor. Bu uçaklar, ABD’nin Ortadoğu’daki çeşitli üslerinden kalkarak bölgede uçuyor. Her ne kadar tanker uçaklar Flightradar 24’te gözükse de çok sayıda savaş uçağının da bölgede uçtuğu tahmin ediliyor.

KC-135 tanker uçaklarının yanı sıra İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait sinyal istihbaratı ve bölgedeki yer hareketlerini izleyen Sentinel R1 uçakları da görev uçuşları yapıyor. 

HAVA SAVUNMA SİSTEMİ YERLEŞTİRİLDİ

Geçtiğimiz günlerde yapılan füze saldırısı sırasında ABD Bağdat Büyükelçiliği binasına konuşlanan C-RAM Hava Savunma Sistemi’nin atışları gündeme gelmişti. Bu atışlar, Birinci Körfez Savaşı’nda Irak güçlerinin Bağdat’ı korumak için yaptığı uçaksavar atışı ile karşılaştırılmıştı. ABD aynı sistemi Bağdat Havalimanı’na da yerleştirdi. 

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Örgütü Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis 3 Ocak 2020’de, Irak’ın başkenti Bağdat’taki Uluslararası Bağdat Havalimanı yakınlarında ABD’nin düzenlediği operasyonda öldürülmüştü.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu