Kariyer

Türkiye’den otel personeli alımı için yasa hazırlanıyor; aylık kazanç 5 bin Euro’ya ulaşıyor

Almanya, havalimanı işçilerinin ardından Türkiye’den garson, aşçı ve otel personeli alımı için yasa hazırlıyor. İyi işleyen restoranlarda bahşişlerle aylık kazançları net 5 bin Euro’ya ulaşıyor.

Almanya, korona virüs salgını döneminde oluşan işgücü açığını kapatmak için hemen her sektörde Türkiye’ye yönelmeye başladı. Almanya havalimanlarında 7200 kalifiye personelin görev yapması için gerekli yasal düzenlemeleri yapan Almanya, şimdi de otel ve gastronomi sektörü için hazırlıklara başladı.

Almanya Çalışma Bakanı Hubertus Heil, Türkiye’ye atıfta bulunarak, “Eğitimli personelin daha hızlı kazandırılması için bu yıl gerekli yasal altyapının hazırlanması gerekiyor” dedi.

Bahşişlerle aylık kazanç 5 bin Euro’ya ulaşabiliyor

Almanya’da gastronomi sektörü başta garson ve aşçı olmak üzere her alanda büyük sıkıntılar yaşıyor. Eğitimli personel eksikliği, mevcut garsonların fazla çalışması ve restoranların rekabeti nedeniyle, iyi işleyen restoranlarda bahşişlerle aylık kazançları net 5 bin Euro’ya ulaşıyor.

5 bin Euro’yu bahşişle eşitleyen garsonlar çok mutlu. Mevzuat değişikliğinin bu ay yürürlüğe girmesi veya ağustos ayında sona ermesi bekleniyor.

Konaklama sektöründe de yetişmiş eleman sıkıntısı var

Yunanistan, İtalya ve İspanya’da çalışanlar zaten Euro bazında yüksek maaşlar aldıkları için Almanya’yı tercih etmeleri pek cazip gelmiyor. Bu nedenle Türkiye’den nitelikli personele kolay vize verilmesi için hazırlıklar yapılıyor.

Almanya’da garson-aşçı açığı o kadar yüksek ki bazı kebapçılar güneydoğudan kaçak işçi getirmeye başladı. Bir şekilde yasa dışı olarak getirilenler Almanya’da iltica başvurusunda bulunuluyor ve yasal işlemleri tamamlanana kadar “ucuz ve köle işçi” gibi çalıştırılıyorlar. Almanya’nın yasal yollar açmaya çalışmasının sebeplerinden biri de bu şekilde insan kaçakçılığının ve gelenlerin sömürülmesinin önüne geçmek. (Kamu365)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu