Uçuş Emniyeti

Havada uçağın motorlarını durdurmaya çalışan pilotun ‘sihirli mantar’ kullandığı ortaya çıktı

ABD’de meydana gelen olayda, Alaska Horizon Havayolları’na ait Embraer E175 tipi uçağının kokpitinde yolcu olarak uçan Joseph Emerson, havada motorda meydana gelebilecek yangın için söndürme sistemini devreye almaya çalışmıştı. İki pilotun müdahalesi ile engellenen 44 yaşındaki Emerson ardından kokpit dışına çıkartılmıştı. 

Yerde güvenlik ekipleri tarafından gözaltına alınan Joseph Emerson ifadesinde halüsinasyon görülmesine neden olan ‘sihirli mantar’ denilen psychedelic mantar kullandığını söyledi. 

Kullananlarda konsantrasyon bozukluğu, kalp atışlarının hızlanması, algı bozukluğu, görsel ve işitsel halüsinasyonlar gibi etkilere neden olan sihirli mantar, aralarında Hollanda’nın da olduğu bir çok ülkede yasaklanmış durumda.

Nasıl oldu

Alaska Havayolları grubunda yer alan Alaska Horizon’a ait Embraer 175 tipi yolcu uçağı, 83 yolcu ve mürettebatı ile Seattle Paine Field Uluslararası Havalimanı’ndan kalktı. Uçak tarifeli sefer ile San Francisco Uluslararası Havalimanı’na gidecekti.

Kokpitte, aynı grupta pilot olarak görev yapan 44 yaşındaki Joseph Emerson da gözlemci koltuğunda ‘yolcu’ olarak uçuyordu. 

Kalkıştan kısa süre sonra Joseph Emerson, havada motor yangın söndürme sistemini çalıştırmaya çalıştı.

Kokpitte ilk müdahale pilotlardan geldi. Emerson iki pilot tarafından engellendi. Bu sırada yolcu olarak uçan pilot, diğer pilotlara “İyi değilim” dedi.

Kabin memurlarının  kokpite çağrılmasıyla Emerson mutfağa alındı. 

İşte telsiz konuşmaları

“Beni kelepçeleyin”

Emerson bir uçuş görevlisine “Beni hemen kelepçelemelisiniz yoksa kötü olacak” dedi. Kabin memuru pilotu arkadaki mutfak bölümüne götürdü ve burada, uçuş ekiplerinin kullandığı koltuğa oturttu. 

Ancak iniş sırasında Emerson acil çıkış kapısını açmaya çalıştı. Tekrar kabin memurları Emerson’a müdahale etti. Embraer E175 tipi uçak durduktan sonra polis Emerson’u göz altına aldı. Yaptıklarını kabul eden ve uçakta bulunan kişileri öldürmeye çalıştığını söyleyen pilot ifadesinde ayrıca 40 saattir uyumadığını, sinir krizi geçirdiğini ve ilk kez sihirli mantar kullandığını söyledi. 

Halen olayla ilgili olarak hem adli soruşturma hem de havacılık soruşturması sürüyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu