Havayolları

İsrailli El Al Havayolları ilk kez cumartesi uçtu

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar dokuzuncu gününe girmişken bölgede bir çok havayolu şirketi seferlerini iptal etti. İsrail’in milli havayolu şirketi El Al ise bu süreç içinde tarihinde ilk kez cumartesi günü uçtu. Bu uçuş, Bangkok/Tayland’tan yedek İsrail askerlerinin bölgeye getirilmesi için yapıldı.

Operasyonlar sırasında sivil kaybı ciddi boyuta çıkarken İsrail Ordusu, Gazze’ye kara operasyonuna başlamak üzere hazırlıklarını tamamladı. Bölge ablukaya alınırken içme suyundan yiyeceğe, vurulan hastaneler nedeniyle sağlık hizmetleri Gazze’de verilemiyor.

Normalde El Al, Şabat nedeniyle cumartesi günü uçuş yapmıyor. Şirketin tüm uçakları yere iniyor. Ekonomik olarak haftada bir gün uçulmaması nedeniyle havayolu uzun yıllardır zarar ediyor.

Ancak çatışmalar sırasında El Al Havayolları, tarihinde 41 yıl sonra ilk kez geçtiğimiz cumartesi günü sefer gerçekleştirdi. Bu uçuş, Tel Aviv’den Bangkok’a yapıldı. El Al’ın uçağı, Bangkok’ta yedek İsrail askerlerini ülkeye taşıdı.

Haham’dan izin alındı

Bu uçuş için hahamdan özel bir izin alındı. Ardından sefer gerçekleştirildi.

Yaklaşık 9 günlük sürede El Al farklı noktalara yolcu taşımanın yanı sıra yedek asker olan 36 binden fazla İsrailliyi de Tel Aviv’e getirdi.

Hamas’a bağlı El Kassam Tugayları, başlattıkları baskın operasyonunda özellikle ateşledikleri füzelerle başta Ben Gurion Havalimanı olmak üzere bir çok noktayı vuruyor.

İsrail Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi ile bu atışları durdurmaya çalışsa da Ben Gurion Havalimanı etrafı ve yaklaşma hattına düşen füzeler sivil uçak trafiğini olumsuz olarak etkiliyor.

Bir çok şirket uçuşlarını durdurdu

Aralarında Türk Hava Yolları, Pegasus, SunExpress, Corendon, Tailwind gibi Türk havayolu şirketleri uçuşlarının bir bölümünü operasyona sırasında iptal etmişti. MNG Kargo Havayolları ise bu dönemde seferlerine devam etti.

Ancak İsrail’den özellikle Türkiye’ye karşı yoğun bir uçuş talebi bulunuyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu