HaberlerHavalimanlarıHavayolları

İsrail’de binlerce havayolu seferi iptal edildi

Son bir haftadır İsrail’de meydana gelen olayların ardından uçuş emniyetinin riske girmesi nedeniyle havayolu şirketleri seferlerini iptal etti. Binlerce yolcu havalimanlarında mahsur kalırken bu durum İsrail pazarında önemli bir yere sahip olan Türk şirketlerini de olumsuz etkiledi.

Bir çok ülke, İsrail’de bulunan vatandaşlarının tahliyesi için charter yani havayolu şirketlerinin uçakları ile düzensiz uçuş veya askeri nakliye uçakları ile kurtarma operasyonu gerçekleştiriyor.

Hamas’ın askeri kanadı El Kassam Tugayları’nın başlattığı saldırının ardından halen İsrail Gazze’yi yoğun bombardımana almış durumda. Gelişmeler üzerine İngiltere merkezli sektörel araştırmalar yapan Cirium’un verilerine göre 9 Ekim’de havayollarının toplam 510 uçuştan 180’ini, yani %35,3’ü iptal etti. Bu oran 8 Ekim’deki %34,9 ve 7 Ekim’deki %27,2’lik iptal oranına göre daha da yüksekliği dikkat çekiyor.

Wizz Air, 8, 9 ve 10 Ekim tarihlerinde ülkeye yaptığı tüm seferleri iptal ederek ileriki tarihler için güncellemelerin gelişmelere göre yapılacağını açıkladı.

Ryanair, “Ryanair’in kontrolü dışındaki operasyonel kısıtlamalar nedeniyle” ülkeye uçuş programını 11 Ekim’e kadar ertelemek zorunda kaldığı bilgisini paylaştı. İngiltere merkezli EasyJet, 13 Ekim’den önce ülkeye olan tüm seferlerini iptal ettiğini bildirmişti.

İsrailli taşıyıcılar El Al ve Arkia, her zamanki gibi ülkeye gidiş-dönüş seferlerine devam etmeyi planladıklarını söyledi.

Türk şirketlerin durumu

Türk Hava Yolları da ülkede uçuşlarına devam ediyor. Çatışmaların yoğun olduğu günlerde THY ve Pegasus bazı seferlerini iptal ederken charter yani tarifesiz uçuş düzenleyen SunExpress, Corendon ve Tailwind de seferlerine ara vermişti.

Bu süreç içinde MNG Havayolları’nın kargo uçuşlarını yapması dikkat çekmişti.

Cirium tarife verileri, Ekim ayına kadar ülkeye gidiş-dönüş 6.876 uçuşun kapasitesinin %21’ini El Al’ın oluşturduğunu, onu %8,3 ile Wizz Air Abu Dhabi hariç Wizz Air’in ve %6,2 ile Türk Hava Yolları’nın takip ettiğini gösteriyor.

Bunları sırasıyla İsrair (%6,1), Ryanair (%5), Pegasus (%3,8), EasyJet (%3,4), Blue Bird Airways (%2,6), Lufthansa (%2,3) ve Ageam Havayolları (%1,9) izliyor.

Asya-Pasifik’te Cathay Pacific, 10-29 Ekim tarihleri arasında Tel Aviv’e uçuşlarını iptal ederken, Hainan Havayolları da 12-31 Ekim tarihleri arasında Şanghay ve Pekin’den İsrail şehrine uçuşlarını iptal etti.

Halen Kore Havayolları Korean da uçuşlarını durdurdu.

Air India, Tel Aviv’e gidiş-dönüş uçuşlarını 14 Ekim’e kadar askıya aldı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu