Havayolları

IATA: Havayollarının yarısı batabilir

Uluslararası Havayolu Taşıyıcıları Birliği (IATA), koronavirüs nedeniyle sektörün ciro kaybının 252 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Uçuşların yüzde 98’inin yasaklamalara girdiğine dikkat çeken IATA, “Ortadoğuda yüzde 90, Avrupa’da yüzde 80 kapasite düştü. Dünya ortalaması yüzde 65. Yolcu başı kilometre/gelir yüzde 38 düştü. Bu durum sektörün cirosuna yüzde 44 azalma olarak yansıdı.

HAVAYOLLARININ YARISI BATABİLİR

Bu durumun sektöre olumsuz yansıdığına dikkat çeken IATA, hazırladığı raporda havayollarının yarısının bu krizi atlatamayacağına dikkat çekiyor. Yeni durum ise krizin ‘V’ değil ama ‘U’ harfine benzetilmesi. IATA, çöküşün devam ettiğine ancak çıkışın V harfinde olduğu gibi dik olmayacağı, ancak zamanla ‘U’ harfi gibi yavaş bir toparlanma olacağı ifade ediliyor.

ÇİN TOPLANIYOR AMA…

Krizdeki tek iyi haber şu anlık Çin’den geliyor. Çinli havayollarında yavaş da olsa toparlanma başladı. Ancak bunun ne kadar verimli olduğunu görebilmek vakit alacak. Çin’in iç hatları güçlü. Ancak dış hat seferlerinin eskisi gibi yapılamaması halen sorunun devam ettiğinin bir ifadesi olacak.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu