Havayolları

Havacılığın kazanı: THY neden uçak siparişini veremedi, kiralama yaptı?

Türk Hava Yolları (THY), havacılık dünyasında dikkat çeken bir stratejik değişikliğe gidiyor. Geçtiğimiz Haziran ayından bu yana yeni uçak siparişleri üzerinde çalışan şirket, 600 uçaklık büyük bir sipariş yerine, kiralama seçeneğini benimsemeyi tercih ediyor.

İlk aşamada 32 uçak kiralanırken, bu sayının 50’ye çıkarılacağı açıklandı. Ancak bu kararın altında yatan ana neden, motor sorunları gibi teknik konuların yanı sıra pandemi etkileri, politik gelişmeler ve olası savaş senaryoları gibi daha karmaşık faktörler de bulunuyor.

Havacılık dünyasının bu çalkantılı dönemde THY’nin aldığı bu stratejik kararı nasıl etkileyebileceğini incelemek için  Tolga Özbek’in moderatörlüğünde havacılık gazetecilerinin bir araya geldiği “Havacılığın kazanı” programında konuşuldu. Program, Tolga Özbek’in YouTube kanalından yayınlanıyor.

Gazeteci Murat Herdem, siparişlerin verilmemesinin arkasında yatan ana nedenin motor sorunu olduğunu vurguluyor.

Ancak, Herdem aynı zamanda bu kararı etkileyen pandemi beklentileri, politik faktörler ve savaş olasılıkları gibi diğer faktörlerin de rol oynadığına dikkat çekiyor.

Herdem, “Motor sorunu ön planda olsa da, pandemi beklentileri, politik etkenler ve savaş olasılığı, bu kararın ertelenmesine etki edebilir” diyor.

Motor sorununun ciddi bir boyuta ulaştığını belirten Herdem, THY’nin gelecek yıl büyük bir sayıda Airbus A320neo serisi uçağını hizmet dışı bırakacağını tahmin ediyor.

Salgın sonrasında değişen dengeler

Havacılık Gazetecisi ve Uçak Mühendisi Muhammed Yılmaz, özellikle türbindeki basınçlı bölgedeki parçalarda sistemin arızalanmasına neden olabilecek metal tozları ile ilgili bir hata tespit edildiğini belirtiyor.

Yılmaz, “Bu tür bir hatanın giderilmesi kolay değil. Pandemi süreci nedeniyle üretimde aksamalar yaşanıyor. Salgından önceki üretim seviyelerine ve kalite standartlarına ulaşılamıyor. Ayrıca lojistik sorunlar da mevcut. Fabrikalar hem yeni motorlar üretmeye hem de parça üretimini sürdürmeye çalışıyor. THY’nin A320neo filosunda yere indirmesi gereken uçak sayısı, filosunun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor, bu da oldukça ciddi bir rakam” diyor.

Hangi konular var?

01:50 THY’nin bilişim alt yapısı neden çöktü?

06:25 Dünyada bilişim alt yapısı çökme olayları var mı? Hangi krizler yaşandı?

12:00 THY uçak siparişini ne zaman verecek?

13:15 Motor sorunu neden bu kadar etkili

21:50: Havacılık sektöründe el değiştirmeler. Kim hangi şirketi alıyor

30:25 Sektörün transferleri

38:15 Şaha kalkan uçak

48:46 Pilotların bozulan psikolojileri. Neden bu olaylar oluyor?

01:00:00 Sektör 29 Ekim’e hangi filmleri hazırlayarak girdi? En çok beğenilen ve beğenilmeyen filmler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu