Eğitim

Hava Kuvvetleri ile Türk Hava Kurumu pilotaj eğitimi için el sıkıştı

Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Türk Hava Kurumu Uçuş Akademisi arasında pilotaj eğitimi konusunda anlaşma imzalandı. THK, Hava Kuvvetleri’ne “Başlangıç ve Temel Pilotaj Eğitimi” konusunda eğitim desteğinde bulunacak.

Ankara’da yapılan törene Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Güral, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ve Milli Savunma Bakan Yardımcısı Bilal Durdalı katıldı.

Örnekleri yurtdışında olduğu gibi tecrübeli öğretmen pilotların THK üzerinden istihdam edilerek bu konuda Hava Kuvvetleri’ne destek verilmesi hedefleniyor. THK, SF260, KT-1 ve CN235 öğretmen pilotlarını istihdam edecek.

Bu tecrübeli pilotlar ile eğitim kalitesinin yüksekte tutulması öngörülüyor. 15 Temmuz sonrasında Hava Kuvvetleri’ne dönüş yapan ve artık emeklilik sürelerini dolduran tecrübeli personelin THK şemsiyesi altında tutularak eğitim amaçlı yararlanılması hedefler arasında.

Hava Kuvvetleri için uzun yıllardır Türk Hava Kurumu hem ilk uçuş elemelerinde hem de planör uçuşu ve paraşüt atlayışlarında eğitim desteği veriyor. Bu anlaşma ile çalışmanın genişletilmesi öngörülüyor.

Uçuş eğitimi nasıl veriliyor

Hava Kuvvetleri’nde uçuş eğitimi, Hava Harp Okulu’na girişte T-41 uçakları ile başlıyor. Okul döneminde T-41’in yanı sıra planör eğitimi de veriliyor. Bir yılı hazırlık toplam 5 yıllık akademik eğitim sonrasında teğmen rütbesi ile mezun olan subaylardan sağlık muayenesin geçenler İzmir Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda pilotaj eğitimine başlıyor.

Bu eğitim 3 aşamadan oluşuyor. Halen SF260 ve Super Mushshak uçakları ile başlangıç eğitimi, toplam 30 saat – 25 sortiden oluşuyor. Havacılığın temellerinin verildiği eğitim programında öğrencilerin yalnız uçuşları da bulunuyor. Süre ise 5 ay.

İkinci aşamayı ise temel uçuş eğitimi oluşturuyor. Bu eğitimde adaylar turboprop motorlu, daha yüksek performanslı KT-1’lerle gerçekleştiriyor. Toplam 100 saatlik veya 75 sortilik eğitim yaklaşık 6 ay sürüyor.

İlerleyen dönemde KT-1’ler yerlerini TUSAŞ tarafından tasarlanan HÜRKUŞ-2’ye bırakacak.

Üçüncü aşamada muharip savaş uçakları yani F-16 ve F-4 ile uçacak adaylar, T-38M’de eğitimlerine devam ediyor. Tekamül olarak adlandırılan eğitimde 110 saat veya 85-90 sorti uçuş toplam 6 ay sürüyor. Eğitimin amacı, muharip uçaklardan istenen uçuş görevlerini yeterli ölçülerde yerine getirebilecek bir seviyenin yakalanması.

Aynı zamanda TUSAŞ tarafından modernize edilen uçaklarla harbe hazırlık eğitimi de sağlanmakta. Bu aşamayı tamamlayanlar sonra görev yapacakları uçak tiplerine göre eğitimlerini alıp filolara atanmakta.

T-38M’ler de yerlerini HÜRJET’e bırakacak.

Nakliye pilotu olarak ayrılanlar, KT-1’den sonra eğitimlerine önce CN235’lerde tamamlayıp sonrasında görev yapacakları C-130, A400M gibi uçaklara geçiş yapıyor. Helikopter de AS532 Cougar için ayrı bir eğitim veriliyor.

Pilot brövesini almaya hak kazanıyorlar

2’nci Ana Jet Üs K.lığında uçuşlarını, kümülatif olarak ortalama 240 saat/190 sorti ve 17 ay süre ile tamamlayan pilot adayları, uzun bir maratonun sonunda, yarışı kazanıp hakketmiş oldukları brövelerini takarak, pilot adaylığından jet pilotu statüsüne hak kazanırlar.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu