BakımHavayolları

650 A320neo motor sorunu nedeniyle yere inecek

Airbus’ın A320neo serisinde kullanılan Pratt&Whitney motorlarında yaşanan sorun katlanarak büyüyor. PW1100G serisinde kullanılan parçalarda meydana gelen ‘toz metal’ sorunu nedeniyle gelecek yıl 650 yolcu uçağı yere inecek. Parça değişimi gerçekleştirilecek.

Tek koridordu uçaklar için yeni motor seçeneği ile tekrar bu pazara dönen Pratt&Whitney, PW1100G modelini havayollarının beğenisine sunmuştu. Türk Hava Yolları da A321neo siparişlerinde bu motoru tercih etmişti.

Ancak motor parçalarındaki sorunlar bir türlü PW1100G’den gerekli verimin alınmasının önüne geçti. Hindistan merkezli GoFirst Havayolları, bu sorunlar giderilemediği için battı. Halen THY’nin çok sayıda A321neo’su yere inmiş durumda. Son bilgiler, yere inen uçak sayısının 13’e yükseldiği yönünde. Sorundan Alman Lufthansa Havayolları da dertli. Lufthansa da 20 uçağını yere indirdi.

Onarım süresi uzuyor

Yaşanan sorunlara halen sorunlu parçalar sökülerek imalatçıya gönderiliyor. Sorun, yüksek basınçlı türbin disklerinde kullanılan toz bir metalde mikroskobik kirleticiler. Bu durum tüm motorda ciddi çatlakların oluşmasına neden oluyor.

Değişim için planlanan modifikasyon işlemi için yaklaşık 60 günlük süre planlanırken yığılma nedeniyle işlem süresi 300 güne kadar uzamış durumda. 

Oluşan ciddi zarar, geçtiğimiz yıllarda Raytheon ve Pratt&Whitney’in üst şirketi United Technologies’in birleşmesi ile kurulan RTX şirketinin hisselerinde önemli bir kayıp oluşturmuş durumda. 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu