Havalimanları

Uçuşlar nasıl başlayacak?

Dünyada koronavirüs salgının hız kesmesi ile birlikte uçuşların nasıl başlayacağı konusunda tartışmalar yaşanıyor. Ülkelerin sağlık bakanlıkları, havacılık otoriteleri bu konuda yeni kuralları hazırlıyor. 

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), uçuşların tekrar nasıl başlayabileceği konusunda bir yol  haritası hazırladı. Sağlık konusunda yeni bir uygulamaya ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken IATA, sosyal mesafenin de önemine dikkat çekiyor.

Uçuş öncesi, IATA hükümetlerin e-vize (eVisa) veya elektronik seyahat yetkilendirme programları için kullanılanlar gibi iyi test edilmiş kanallar kullanılarak gerçekleştirilmesi gereken sağlık bilgileri de dahil olmak üzere seyahat öncesinde yolcu verilerini toplama ihtiyacını öngörüyor.

Kalkış havalimanında alınacak önlemler

Terminal binasına erişim, havalimanı/havayolu çalışanları ve yolcuları ile sınırlandırılmalıdır (engelli veya refakatsiz çocuklara refakatçi olanlar hariç).

Terminal binasına giriş noktalarında eğitimli hükümet personeli tarafından sıcaklık taraması yapılmalıdır.

Sıra yönetimi dahil tüm yolcu süreçleri boyunca fiziksel mesafe korunmalıdır.

Yolcular ve personel için yerel düzenlemelere maske kullanımı olmalıdır.

Temas noktalarını ve kuyrukları azaltmak için mümkün olduğunca yolcular tarafından kullanılan check-in için self servis seçenekleri sunulmalıdır. Buna uzaktan check-in (elektronik / ev baskılı biniş kartları) ve otomatik biniş dahildir.

Yeniden tasarlanan kapı alanları, tıkanıklığı azaltan biniş öncelikleri ve el bagajı sınırlamaları ile uçağa biniş mümkün olduğunca verimli hale getirilmelidir.

Yüksek temas alanlarının yerel düzenlemelere uygun olarak temizlenmesi ve sterilizasyonu sağlanmalıdır. El dezenfektanları terminalin her noktasında olmalıdır.

Uçuş sırasında alınacak önlemler:

Tüm yolcular için gerekli olan yüz maskeleri ve mürettebat için cerrahi olmayan maskeler kullanılmalıdır.

Yolcular ve mürettebat arasındaki etkileşimi azaltmak için basitleştirilmiş kabin servisi ve önceden paketlenmiş ikram sunulmalıdır.

Kabindeki yolcuların birbiri ile teması azaltılmalıdır, örneğin tuvaletler için kuyrukların yasaklanması sağlanmalıdır.

Uçak kabini geliştirilmiş ve derinlemesine daha sık kabin temizlenmelidir.

Varış havalimanında alınacak önlemler:

Yetkililer tarafından istenmesi halinde eğitimli hükümet personeli tarafından sıcaklık taraması yapılmalıdır.

Mobil uygulamalar ve biyometrik teknolojilerin kullanımı dahil gümrük ve sınır kontrolü için otomatik prosedürler hayata geçirilmelidir.

Sıkışıklığı ve kuyruğu azaltarak sosyal mesafeyi mümkün kılmak için hızlandırılmış işlem ve bagaj iadesi sağlanmalıdır.

İthal Covid-19 salgını riskini azaltmak için hükümetler tarafından sağlık beyanlarının ve sağlam temas izlemenin yapılması beklenmektedir.

IATA, bu önlemlerin geçici olması, düzenli olarak gözden geçirilmesi, daha etkin seçeneklerin tanımlanması gerektiğinde değiştirilmesi veya gereksiz hale gelmeleri durumunda kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Test ve bağışıklık pasaportu önerildi

Birlik özellikle, bir aşı bulunana kadar “seyahat değiştirici” olabilecek iki alanda umut dile getirdi:

COVID-19 testi: IATA ölçeklenebilir, doğru ve hızlı sonuçlar elde edildiğinde testi destekliyor. Seyahat sürecinin başlangıcında yapılan testler, seyahat edenleri ve hükümetleri güvence altına alacak “steril” bir seyahat ortamı yaratacaktır.

Bağışıklık pasaportları: IATA, tıp bilimleri tarafından desteklenmesi ve hükümetler tarafından tanınması halinde, riski olmayan gezginleri ayırmak için bağışıklık pasaportlarının geliştirilmesini destekleyeceğini açıkladı.

Uçakta sosyal mesafe ve karantinaya karşı:

Öte yandan IATA, uçakta sosyal mesafeye ve varışta karantina önlemlerine karşı olduğunu bir kez daha yineledi. Vücut ısısı kontrolleri ve kontrat takibi kombinasyonu ile karantina önlemleri alındığına vurgu yapan IATA, “Sıcaklık taraması, semptomatik yolcuların seyahat etme riskini azaltırken, sağlık bildirimleri ve varıştan sonra temas takibi, ithal vakaların yerel iletim zincirlerine dönüşme riskini azaltır”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu