Havalimanları

Trabzon’un yeni havalimanı deniz üzerine yapılacak

Son yıllarda hem iç hat hem de dış hat yolcu sayısı ile dikkat çeken Trabzon Havalimanı’nın yenilenmesi için çalışmalar başlatılıyor. Hedef mevcut havalimanından yaklaşık 500 metre açıkta, deniz üzerinde, yıllık 15 milyon yolcu kapasiteli terminal ve yeni bir pist inşaası. 

Seçimler öncesinde dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Trabzon’da seçim çalışmaları sırasıda Yeni Trabzon Havalimanı için detayları paylaşmıştı. Karaismailoğlu, şunları söylemişti:

“Hedefimiz Yeni Trabzon Havalimanı’nı bu yıl içinde ihale etmek. Dünyanın sayılı havalimanlarından biri olacak. Pist 3250 metre uzunluğunda, 45 metre genişliğinde olacak. 15 milyon yolcu kapasitesi olacak. 

3  milyon metre karelik dolgu alanına inşa edeceğiz 70 bin metre karelik terminal alanı olarak Trabzon’a hizmet edecek. Havalimanı bitince, eski alan Trabzon’a farklı bir şekilde hizmet etmeye devam edecek. Bunu yaparken de Trabzonspor’un tesislerini koruyacağız”

Trabzon’da artan yolcu sayısı

Halen Trabzon Havalimanı’nın terminal kapasitesi yıllık 4 milyon. Havalimanı bu yıl önemli bir rekora imza attı. 30 Haziran 2023 tarihinde, 145 uçak iniş kalkışı gerçekleştirildi. 

Yolcu rakamları olarak 2022 yılında iç hat yolcu sayısı 2 milyon 471 bin 442, dış hat yolcu sayısı 703 bin 337 olmak üzere toplam 3 milyon 174 bin 779 oldu. 2023 yılı Ocak-Temmuz yolcu sayıları da iç hat yolcu sayısı 1 milyon 498 bin 345, dış hat yolcu sayısı ise 457 bin 606 olmak üzere toplam 1 milyon 955 bin 951’e ulaştı.

Denize dolgu

Karadeniz’de sahil kesimi dar. Bölgeye yoğun bir ulaşım talebi var. İlk olarak Ordu-Giresun Havalimanı arkasından Rize Havalimanı benzer şekilde deniz doldurularak yapıldı. Sırada büyütme çalışmaları için Trabzon var.

Yapılacak çalışmada 500 metre açığa yeni pist ve terminalin yapılması öngörülüyor. Ancak kod farkı yaklaşık 30 metre civarında. Ciddi bir dolgu işlemi, yeni havalimanı yatırımını oldukça artıracak gibi gözüküyor.

Havalimanı kapatılmadan

Daha önceden önümüzdeki aylarda ihalesi yapılması planlandığı havalimanı için inşaat gerçekleştirilirken mevcut Trabzon Havalimanı’nda operasyon sürmesi planlanıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu