Havalimanları

Sabiha Gökçen’deki kalabalık, dijital olarak yönetilecek

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda devreye giren Xovis PTS (Passenger Tracking System) ile kalabalığın dijital olarak yönlendirilmesi ve daha konforlu bir akış hedefleniyor.  Dubai Technology Partners (DTP) ve Xovis iş birliği ile kalabalık yönetimi sağlayan sistem ile dijitalleşme yatırımı sürüyor.

2020 yılını 8. sırada tamamlayan ve CAPA verilerine göre 2021 yılının ilk 7 ayında Avrupa’nın en yoğun 4. havalimanı konumuna yükselen İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, operasyonel süreçlerinde dijital çözümler kullanarak yolcularına daha konforlu ve zaman kazandıran yatırımlarına bir yenisini daha ekliyor. Dubai Technology Partners (DTP) ve Xovis ile birlikte Xovis PTS projesini geliştiren İSG, operasyonlarının daha iyi kontrol edilmesi ve planlanması için havalimanı ekiplerinin yapay zeka özellikli sensörler aracılığı ile gerçek zamanlı verilere ulaşımını sağlayacak.

Sensörlerle terminal yoğunluğuna hızlı çözüm

Xovis PTS projesi kapsamında, iç ve dış yolcu alanlarının yanı sıra terminal girişlerine, ortak kullanım alanlarına ve hollere yerleştirilen yapay zeka teknolojili 184 adet sensör, yolcu konumlarını doğru olarak yakalayarak havalimanı ekiplerine gerçek zamanlı veri akışı sunuyor. İSG ekipleri kalabalığın yönetimini kolaylaştıran bu veriler sayesinde yolcu yoğunluğu olan bölgelerde gerekli çözümler üretebiliyor ve yoğunluk oluşmadan operasyonlarını önceden planlayabiliyor. Ayrıca geçmiş verileri kullanarak verimliliği ve hizmet düzeyi anlaşmalarına bağlılığı analiz edebiliyor.

Bekleme süresi azalıyor

İleri teknolojiyi operasyonel süreçlerine entegre ederek yolcularına en iyi deneyimi yaşatmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten İSG CEO’su Berk Albayrak, “İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı olarak, dünya standartlarındaki hizmetimizi yeni yatırımlarla güçlendirmeye devam ediyoruz. Son olarak Dubai Technology Partners (DTP) ve Xovis iş birliğinde hem yolcularımıza hem de havalimanı ekiplerimize fayda sağlayacak Xovis PTS projesini hayata geçirdik. Havalimanının dört bir yanına yerleştirilen yapay zeka teknolojili sensörler ile terminal içerisindeki yolcu akışını kolaylıkla yönetebiliyoruz. Ekiplerimize gerçek zamanlı olarak sağlanan veri akışı ile operasyonlarımızı daha verimli hale getiriyoruz. Yolcularımızın bekleme sürelerini azaltarak onlara zaman kazandırdığımız bu teknoloji ile özellikle pandemi döneminde sıkı bir şekilde uyguladığımız tedbirlerimize ek olarak sosyal mesafe düzenlemelerine uyum konusunda da hızlı çözümler üretebiliyoruz” dedi.

DTP Genel Müdürü Abdul Razzak Mikati, “İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın dijital dönüşümünün bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın temel performans göstergelerine ulaşmasına yardımcı olmak ve yolcu akışında ortaya çıkabilecek zorluklara zamanında gerekli önlemleri almak için deneyim ve yeteneklerimizi kullanarak bu önemli projeyi hayata geçirdik” dedi.

Xovis CEO’su Andreas Fähndrich, “Proje ile veri akışı aracılığıyla, girişlerdeki ekranlarda canlı bekleme süreleri görüntülenerek, girişler arasında dengeli bir yolcu akışı sağlanarak müşteri memnuniyetinin artırılması hedefleniyor. Tuvalet girişlerindeki doluluk seviyelerini gösteren ekranlar aracılığıyla yolcular bekleme sürelerini takip edebiliyor. Bu teknoloji, havalimanında oluşan kalabalık bölgeleri otomatik ve doğru bir şekilde tespit edebiliyor” dedi.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu