Havalimanları

Sabiha Gökçen’de kapasite 45 milyona çıkıyor, gözler yeni terminal ihalesinde

Son yıllarda Sabiha Gökçen Havalimanı’nın artan yolcu sayısı ile birlikte yeni yatırımlar da gündeme geliyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın terminal işletmecisi İSG’nin yeni CEO’su Alp Er Tunga Ersoy, ilk yapılan terminal T1’nin tekrar faaliyete alınarak ana terminale bağlanması için teklif sunduklarını söyledi. Gözler ise kapasiteyi yıllık 90 milyon yolcuya çıkartacak terminal ihalesinde…

Alp Er Tunga Ersoy, gelişmeler hakkında Cihan Akgün’ün Take Off Channel YouTube kanalına açıklamalarda bulundu.

Neler yapılacak

Geçen yıl başlayan ve bu yıl ve 2025’te devam eden gelişme çalışmalarının ana noktasını yolcu konforunun yükseltilmesi oluşturuyor. Bu amaçla girişler genişletildi. Daha fazla X-ray cihazı konuldu. Bu sayede dışarı taşma önlendi ve bekleme sürelerinde önemli düşüşler sağlandı.

Aynı uygulama pasaport noktaları için de yapıldı. Oluşturulan havuzlar ile işlemler hızlandı ve bekleme süreleri düşürüldü.

Giriş katında da pasaport bölümleri büyütülüyor. Şu anlık 8 adet e-pasaport noktasına ek 11 adet daha nokta yapılıyor. Böylelikle e-pasaport geçiş nokta sayısı 19’a çıkacak.

Gidiş katında terminal tasarlanırken yapılan noktadan noktaya planlama, hem Pegasus hem de AJet’in hızla artan transfer yolcu sayısı nedeniyle sorun yaşanıyor. İSG, yolcu köprü alanları, yolcuların biniş öncesinde beklediği salonları yeniden tasarlayacak.

T1’e yeni proje

Sabiha Gökçen Havalimanı ilk inşa edildiğinde yapılan terminal şu an kullanılmıyor. İSG, hem HEAŞ hem de havalimanının sahibi olan Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) ile temasa geçti. Bu alan inşa edilecek köprülerle ana terminal binasına bağlanacak. Normalde bu terminalin yıllık yolcu kapasitesi 3-4 milyon yolcu.

Yeni terminal

Yeni terminal konusunda hem HEAŞ hem de SSB çalışmalarını sürdürüyor. Buraya İSG olarak talip olduklarını belirten Alp Er Tunga Ersoy, şirketlerinin 7 yıllık bir işletme süresi olduğunu belirtti. Planlar, Sabiha Gökçen’in yaklaşık 45 milyon yolcu kapasiteli terminalini ikiye katlayacak bir yapının oluşması planlanıyor. Yeni terminal iki pistin arasına inşa edilecek. İki terminal arasında tren bağlantısı sağlanacak.

İkinci pist

İkinci pist için pürüzler yavaş yavaş gideriliyor. Halen kullanılan pistte ışıklandırma sorunu çözüldü. Eksik taksi yolları, apron inşaatı, tamamlandığında tam kapasiteye geçmesi planlanıyor. Her gün günde iki saat boyunca ilk pist kapatılıp trafik yeni piste yönlendiriliyor.

İkinci pistin tam olarak kullanılması ile ilk pist günde 5-6 saat kapatılıp yoğun bir bakımdan geçirilecek.

Yolcular için özel uygulama

İSG, özel bir uygulama üzerinde çalışıyor. Anlık güncelleme ile otoparktaki boş yerlerden daha az yoğunluğun olduğu kapılara, pasaporta yönlendirme gibi yenilikler hayata geçirilecek.

Sabiha Gökçen’in eskiyen tuvaletleri de yenileniyor. 9 ana tuvaletin 7’si yenilendi. Alt yapının düzeltilmesi ile birlikte tuvalet şikayetleri de önemli ölçüde azaltıldı.

Yeni kargo terminali

İSG, havalimanının kargo alt yapısı için yeni düzenlemelerin yapılmasını istiyor. Alp Er Tunga Ersoy, “Burası sanayiye çok yakın önemli bir kargo kapasitesi olan havalimanı. Ancak yıllık kargo, 50-60 bin ton. Bu 500 bin ton olabilir. Yeni kargo terminali lazım” diyor.

Yeni havayolları

Lufthansa, Sabiha Gökçen’in büyümesini dikkatle izliyor. Fas Havayolları ile de temas kuruldu. Burada Alp Er Tunga Ersoy British Airways örneğini veriyor: ”BA haftada 3 sefer ile başladı. Şu an haftalık uçuş sayısı 10 oldu. BA, Amerika uçuşları için buradan yaptığı seferlere bağlantı veriyor”

Yüzde 15 transit

Normalde düşük maliyetli havayolları için hedef noktadan noktaya uçuş. Ama ülkemizde Pegasus, AJet gibi şirketler daha farklı pazarlarda yolcu arıyor. Transit yolcu sayısında da Sabiha Gökçen’de büyük artış var.

Halen Sabiha Gökçen’in transit yolcu sayısı yüzde 15. Alp Er Tunga Ersoy ile büyüdük, “Kurulduğumuzdan bu yana Pegasus ile büyüdük. Şimdi sırada AJet var. Onlarla büyüyoruz. Artan transit yolcu için yeni alanlar oluşturuyoruz” diyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu