Haberler

NASA enkazda kalanları böyle buluyor

Tüm Türkiye deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken NASA, arama- kurtarma ekiplerine, enkaz altında mahsur kalanları tespit edebilen bir teknoloji olan FINDER birimlerinin Türkiye’ye gönderildiğini bildirdi.

NASA, web sitesinde Türkiye’deki arama kurtarma ekiplerine nasıl destek sağladıklarıyla ilgili bir yazı yayımladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan NASA Yöneticisi Bill Nelson, “Afet zamanlarında teknoloji bir cankurtaran halatı olabilir. FINDER, bir yan ürün teknolojisi, kurtarma ekiplerine Türkiye ve Suriye’deki son depremden sonra ihtiyacı olanların yerini tespit etmek ve yardım etmek için çok önemli bir araç sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan NASA, Kahramanmaraş ile ilçesi Türkoğlu ve Gaziantep Nurdağı’ndaki hasarı noktasal olarak gösteren uydu haritası yayınladı.

NASA’dan yapılan açıklamada, 6 Şubat’ta meydana gelen iki depremin Türkiye’yi ve Suriye’yi vurduğu, iki ülkede geniş alanlarda yıkıma sebep olduğu kaydedildi.

Kurumun paylaştığı hasar gören bölgelere ait görsel ve bilgi notunda, “Ön hasar haritası Kahramanmaraş, Türkoğlu ve Nurdağı’ndaki bölgeleri göstermektedir. Koyu kırmızı noktalarla işaret edilen kısımlar binalardaki ve altyapıdaki olası şiddetli hasarı ya da bölgenin doğal görüntüsündeki olası değişiklikleri gösterirken, turuncu ve sarı ile işaretlenen kısımlar daha az ve kısmen hasar gören yerleri göstermektedir. Her nokta yaklaşık olarak 30 metre çapındadır” ifadeleri kullanıldı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu