Havacılık EndüstrisiHavalimanları

Kulesiz ilk uluslararası havalimanı: London City

Dünya’da ilk kez Uluslararası bir havalimanı  (ATC) kulesi olmadan uçuşlara devam edeceğini açıkladı. Bu havalimanı London City Airport ( EGLC ) – İngiltere Bir başka bakış açısı ile;  dijital direkler, hava trafik kontrol kulelerinin sonunu mu getiriyor? Uzun zamandır testleri yapılan tamamen insansız dijital uzaktan kontrol sistemi devreye alındı. London City Airport artık tamamen uzaktan dijital ATC kulesi tarafından kontrol ediliyor.

Komuta merkezi ise 90 mil güneybatıdaki bir hava trafik kontrol merkezi olan NATS Hampshire, Swanwick ATC. Bu merkez tüm İngiltere hava sahasını yönetmektedir. 

NATS Operasyon Direktörü Juliet Kennedy açıklamasında; Bu İngiltere’nin ilk büyük dijital kontrol kulesi ve devamının geleceğine inandıklarını açıkladı. City Airport, yeni sistemin daha verimli olduğunu ve daha fazla uçuş yapılmasına izin vereceğini belirtiyorlar. Motor çalıştırma ve kalkış izinleri yine kule frekansından istenecek fakat size cevap veren kişi 90 mil uzakta olduğunu düşünmek ürpertici gelse de gerçek bu…

ÖZEL KAMERA SİSTEMLERİ

London City havalimanının kontrol kulesinin üstüne yerleştirilen çok yüksek çözünürlükteki kamera ve ses kayıt cihazları ile sistem çalışmaktadır. Londra’nın en küçük havalimanları olmasına rağmen, küresel sağlık krizinden bir yıl önce hala 5 milyon yolcuyu kapasitesine sahipti.

 

London City Airport Operasyon Direktörü Alison FitzGerald şunları söyledi: “Bu öncü teknolojiyi benimseyen ilk büyük uluslararası havalimanı olmaktan son derece gurur duyuyoruz.

London City Airport’un dijital kontrol kulesi 2 yıldır test çalışmaları devam ediyordu.

M6G8K5 Plane takes off at London City Airport, London England United Kingdom UK

360 DERECE ALAN TARANIYOR

Kontrol kulesine monte edilmiş 16 yüksek çözünürlüklü kamera ve sensör, London City Airport hava sahasının 360 derecelik bir görüntüsünü yakalıyor. Bu, süper hızlı fiber bağlantılarla NATS’ın Swanwick’teki hava trafik kontrol merkezindeki yeni bir kontrol odasına aktarılıyor. Özel bir kontrol ekibi, canlı görüntüleri, havaalanından gelen bir ses ve uçakların havalimanına yaklaşma,  iniş ve kalkış  talimatını vermek için radar bilgilerini kullanıyor.

Bağımsız güvenli fiber ağlar aracılığıyla iletilen canlı yayın, panoramik hareketli bir görüntü sağlamak için Swanwick kontrol odasında 14 HD ekranda görüntülenmekte.

Havalimanına yaklaşan tüm uçakların hızı, hava durumu  ve çevredeki hareketli nesneleri izleme yeteneği gibi bilgilerin tümü bu tek görsel ekrandan istenirse takip edilebilir. Kameralar, yakından inceleme için görüntüleri 30 kata kadar büyütebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu