Havalimanları

İstanbul Havalimanı’nda taksi süreleri 10-12 dakikaya düşecek

İstanbul Havalimanı büyüme yatırımları içinde yer alan 2025 sonunda bitirilecek iki pistin yanı sıra aynı anda 3 pistin kullanılması ile taksi süreleri 10 ila 12 dakika aralığına düşürülecek.

İstanbul Havalimanı’nın operasyona başlamasının 5, işletmeci ve inşaatı yapan İGA’nın operasyonunun başlamasının 10’uncu yılında CEO Vekili Selahattin Bilgen açıklamalarda bulundu. 

Terminal binasında düzenlenen toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bilgen, havalimanı ilk açıldığında yolcu şikayetlerinden biri olan taksi süreleriyle ilgili şunları söyledi:

“Taksi süreleri, havalimanı ilk açıldığında 16 ile 17 dakikaydı. Bu süre 3. Pist (yoğun olarak iç hatlar için kullanılan, 3 bin metre uzunluğunda ve terminal binasının doğusunda yer alıyor) ile 12 dakikaya kadar düşürüldü. Yaptığımız araştırmalara göre İstanbul Havalimanı gibi büyük, günlük trafiğin çok yoğun olduğu meydanlar fiziki olarak geniş alanlara kuruluyor. Bu nedenle 10 dakikanın altına düşürmek mümkün değil” diye konuştu.

İki yeni pist yapılıyor

Halen İstanbul Havalimanı’nda üç adet ana pist, bunların yanında da iki adet yedek pist bulunuyor. Pist sayısı, 2025’te yapımı tamamlanacak bir adet doğu-batı istikametindeki pist ve bir adet de 3 bin metrelik pistin hemen yanında yapılacak. Böylelikle pist sayısı aktif olarak 5’e, yedekleri ile birlikte 7’ye çıkacak. 

İstanbul Havalimanı bu yıl 656 milyon Euro yatırım yapacak

 

Üç pist aynı anda kullanılacak

Bilgen, aynı anda mevcut 3 pistin de kullanılması için çalışmalar yapıldığına dikkat çekti:

“Üçlü operasyonun en iyi avantajını sunarak taksi süreleri 10-12 dakika bandına inecek. Teknolojik olarak buna hazırız. Sistemlerimi gayet iyi. Örneğin uçak inmeden bir saat önce kapı belli oluyor. Ama operasyon, hava sahasının koordinasyonu ile sağlanacak”

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu