EkonomiHavalimanları

İstanbul Havalimanı’nda ‘rekor’ fiyata ‘viski’ satıldı

Abdullah NERGİZ/Havayolu 101

İstanbul İGA Havalimanı’nın duty-free bölümünde rekor fiyata viski satıldı.

Son derece nadir bulunan, Japon firması Suntory’nin Yamazaki markasının 55 yıllık single malt viskisi, tam 488 bin Euro karşılığında satıldı.

Aralık ayından bu yana özel olarak sergilenen viskinin müşterisinin, Çinli bir yolcu olduğu belirtiliyor.

İGA Havalimanı’nın duty-free bölümünü işleten Unifree şirketinin CEO’su Ali Şenher yaptığı açıklamada, “kendi dükkânlarında rekor fiyata viski satılmasından dolayı çok heyecanlı olduğunu” söyledi.

Unifree’nin Alman sahibi Gebr Heinemann firmasının alkollü içeceklerden sorumlu satın alma direktörü Rüdiger Stelkens ise “Seyahat eden müşterilerin her zaman üstün deneyimler ve birinci sınıf ürünler sunmaya çalıştıklarını” vurguladı.

İçki ve sigara, havalimanlarında en fazla ciro yapan ürünlerden

Duty-free satışları, özellikle dış hat yolcularının yoğun olduğu havalimanlarının gelirleri içerisinde önemli yer tutuyor.

Alkollü içecekler ve tütün ürünleri, burada yüksek bir paya sahip.

Mesela kriz öncesi dönemde Singapur Changi Havalimanı’ndaki alkollü içecek ve tütün mamulleri satışlarının yıllık cirosu 430 milyon USD’yi bulunuyordu.

Bunun yaklaşık %70 oranındaki bölümü alkollü içecek, geri kalan %30’luk kısmı ise tütün mamulleri satışından elde ediliyordu.

Yine 2017 yılında Seul Incheon Havalimanı’ndaki duty-free cirosunun %38 oranındaki bölümünü parfüm ve kozmetik satışlarından gelirken, bunu, yüzde 22 ile alkol ve tütün ürünleri ve %15 ile deri ürünleri takip ediyordu.

Dubai Havalimanı’nda ise en fazla satılan ürün grubu, 300 milyon USD ile parfüm olmuştu. Onu, 298 milyon USD ile alkollü ürünler ve 189 milyon USD ile tütün ürünleri takip etmişti.

Dr. Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu