Havalimanları

Heathrow’da genişleme ‘kanunsuz’ bulundu

Abdullah NERGİZ/Havayolu 101

Dünyanın en işlek havalimanlarından bir tanesi konumundaki Londra Heathrow’un genişleme projesinde işler yine karıştı. Proje hakkındaki bir itiraz başvurusunu değerlendiren mahkeme, söz konusu genişleme projesinin “kanunsuz” olduğuna hükmetti.

Karara gerekçe olarak ise genişleme projesinin, iklimle ilgili gereken unsurları içermemesi gösterildi. Hâkimler ayrıca, İngiltere iklim politikasına uyması durumunda, projenin devam edebileceğini belirtti.

Projeye karşı çıkanlar arasında, Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan da bulunuyor.

Öte yandan, Heathrow Havalimanı işletmecisi bu karara itiraz edecek. İngiliz hükümeti ise herhangi bir girişimde bulunmayacağını duyurdu.

Heathrow CEO’su John Holland-Kaye karara yapacakları itiraz hakkında bilgi verirken, genişleme projesi olmazsa, küresel bir İngiltere olmayacağını özellikle vurguladı.

Londra Heathrow Havalimanı – Genişleme Projesi

Genişleme projesi çerçevesinde yeni pistin inşaatının 2022/2023 yıllarında başlatılması hedefleniyor.

Üçüncü pistin ilave edilmesiyle birlikte Londra Heathrow Havalimanı’nın uçuş kapasitesi neredeyse %60 oranında oranında artacak.

Bir başka deyişle, Heathrow’da gerçekleştirilen yıllık toplam uçuş (iniş/kalkış) sayısı, 476.000’den 740.000’e yükselecek.

Bu sayede, günümüzde yılda yaklaşık 80 milyon yolcuya ev sahipliği yapan Heathrow’un kapasitesi 130 milyon yolcuya ulaşacak.

Havalimanının üzerine kurulu bulunduğu alan ise 11,5 km²’den, 18 km²’ye çıkacak.

Gelgelelim, resmî kurumlar tarafından onaylanmasına karşın projeye bir türlü başlanamaması, üçüncü pistin hizmete gireceği tarihi de sürekli bir biçimde öteliyor.

Genişleme projesinin tamamlanmasına dair hedef tarih 2028/2029 yıllarına kaymış durumda.

Dr. Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu