Havalimanları

Avrupa slot kullanımında orta yolu buldu

Avrupa Birliği, Covid-19 salgını sebebiyle gevşetilen “kullan ya da kaybet” (use-it-or-lose-it) slot kuralı konusunda orta yolu buldu.

Buna göre, 2021 yaz tarifesi döneminde havayolları, kendilerine tahsis edilmiş slotların %40 oranındaki bölümünü kullanmak zorunda olacaklar.

Halihazırda devam eden uçuşlarda ulaşılan kapasite ve önümüzdeki aylara yönelik tahminler, yeni belirlenen kullanım oranının makûl olduğunu gösteriyor.

Normalde bu oran %80 seviyesindeydi.

Yeni oran, 28 Mart 2021 – 30 Ekim 2021 tarihleri arasındaki yaz tarifesi dönemini kapsayacak ve 2021/22 kış tarifesi için ayrıca bir değerlendirme yapılacak.

Böylece havayolları ile havalimanı işletmecilerinin durumu arasında bir denge sağlanması hedefleniyor.

Zira geçen Mart ayında askıya alınan slot kullanım kuralı sonrasında bir çok havalimanına yapılan seferler neredeyse sıfır noktasına gerilemişti.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

Dr. Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Sayfanızın meraklısı “slot kullanımının” ne olduğunu genelde bilir. Keşke, hani olur ya, bu işlere yeni başlayan
    civcivler için yazınızın içinde bir iki cümleyle olsun bu slot’un ne olduğunu da yazsaydınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu