Havalimanları

Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi 8 Mayıs’ta açılıyor

Atatürk Havalimanı’nda 17/35 yönündeki iki pistin kırılarak yapılan Millet Bahçesi, 8 Mayıs’ta yapılacak tören ile açılıcak. 7 Mayıs’ta da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı miting nedeniyle bugünden itibaren 3 gün boyunca Atatürk Havalimanı özel uçuşlara kapatıldı.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, düzenleme ile alana toplam 145 bin 300 ağacın dikildiğini söyledi.

Etap etap açılacak Millet Bahçesi’ne 15-20 yaşında ağaçlar dikildi. Bakan Kurum, parkın New York’ta yer alan Central Park gibi İstanbul’un önemli bir yeşil merkezi olacağına dikkat çekti.

İki pist devre dışı bırakıldı

İstanbul Havalimanı’nın Nisan 2019’da devreye girmesinin ardından Atatürk Havalimanı’nın ne olacağı konusunda tartışma başlamıştı. Toplam üç pisti bulunan havalimanının kuzey güney yönlerindeki iki pisti (17/35), İstanbul Havalimanı kalkış hattıyla kesiştiği iddiası ile devre dışı bırakılmıştı.

İtirazlara rağmen iki pist hızla kırıldı. Önce salgın döneminde “Pandemi Hastanesi” kuruldu. Ancak sonrasında bu prefabrik yapı da kaldırıldı.

Sonrasında Millet Bahçesi inşaatı başladı. Dikilen ağaçlar nedeniyle çok sayıda kuşun geleceği meydanda halen faal olarak tutulan 05/23 pisti yer alıyor.

4 yılda terminaller için karar çıkmadı

Havalimanı ile ilgili en çok merak edilen konuların başında terminallerin ne yapılacağı geliyor. Bu konuda daha önceden Atatürk Havalimanı’nın acil kurtarma merkezi olması, doğal afetlerde yararlanılması konusu tartışılmış ancak bir sonuç çıkmamıştı.

Konuyla ilgili olarak Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Atatürk Havalimanı’nın Havacılık ve Uzay Merkezi haline getirileceğini açıklamış, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da bu yaklaşıma tepki göstermişti.

NOTAM yayınlandı

Diğer taraftan hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 Mayıs’taki mitingi, ardından 8 Mayıs’taki açılış için Atatürk Havalimanı sivil hava trafiğine kapatıldı. 5-8 Mayıs arasında Cumhurbaşkanlığı’na ait ya da Cumhurbaşkanlığı onaylı uçaklar-helikopterler dışında herhangi bir hava aracının iniş-kalkışına müsade edilmeyecek.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu