Antalya Havalimanı’nda temel atma töreni
Fraport ve TAV Havalimanları tarafından işletilen Antalya Havalimanı’nda kapasite artırma çalışmaları kapsamında T4 Terminali’nin temel atma töreni gerçekleştirildi.
Fraport TAV Antalya Havalimanı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Fraport TAV Antalya Havalimanı’nın Genişleme Projesi kapsamında, 15 Haziran 2023 tarihinde T4 Terminali’nin temel atma töreni gerçekleştirildi.”
Antalya Havalimanı’nın kapasitesini daha da artıracak Faz 1 çalışmaları 2025’te kapılarını açacak. Havalimanı terminal alanını 191 bin metre kareden 330 bin metre kareye çıkartacak yatırım ile iç hat yolcularına hizmet veren T4 terminalinin güneye doğru genişlemesi hedefleniyor.
TAV-Fraport, Antalya Havalimanı ihalesini 25 yıllığına 7 milyar 250 milyon Euro + KDV teklif vererek kazanmıştı. TAV ile Fraport, 25 yıllık kira bedelinin yüzde 25’ini peşin ödemiş ve kapasiteyi yıllık 80 milyon yolcuya çıkarmak üzere çalışmalara başlamıştı.
Fraport TAV Antalya Havalimanı’nın Genişleme Projesi kapsamında, 15 Haziran 2023 tarihinde T4 Terminali’nin temel atma töreni gerçekleştirildi.
.#Antalya #FraportTAVAntalyaAirport #airport pic.twitter.com/NiOPoUwEAW— Fraport TAV Antalya Airport (@antalya_airport) June 16, 2023
Anlaşmanın tamamlanmasının ardından inşaat çalışmaları 2022’de başladı. Halen inşaatı TAV Havalimanları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sani Şener’in inşaat şirketi Sera İnşaat gerçekleştiriyor.
Sera İnşaat’ın daha önceden gerçekleştirdiği tamamladığı havalimanı projeleri arasında Kayseri, Erzincan, Tokat, Adıyaman, İzmir Adnan Menderes, Ankara Esenboğa, İstanbul Atatürk Havalimanlarında terminal inşaatı, pist yapımı, katlı otopark, Pat Sahaları onarım ve elektrik-elektronik imalat gibi konular yer alıyor.
Antalya Havalimanı’na neler yapılacak
Büyüme projesinde yeni apronların eklenmesiyle Terminal 2 genişletilecek.
Halen toplam 191.000 m2 alan üzerine inşa edilen terminallerin alanı, 2025 yılına kadar yapılacak çalışmalar sonucunda toplam 330.000 m2 olacak.
İç hat yolcularına hizmet veren T4 terminalinin güneye doğru genişletilecek.
Güvenlik alanlarındaki genişleme için, T4 genişleme kapsamında check-in ve bagaj alım bölümleri zemin katta yer alacak.
Üst kattaki geliş ve gidiş bölümleri beş hava köprüsü üzerinden hizmet verecek.
T4 terminalinin güneyinde yer alan VIP ve CIP terminalleri sırasıyla 700 m2 ve 1.400 m2 alan üzerine inşa edilmişti. Toplam 6.000 m2 alanda VIP ve CIP terminalleri yerine devlet misafirhanesi oluşturularak hizmet kalitesinin ve kapasitenin artırılması hedeflenmekte.
Proje kapsamında yeni CIP terminali inşa edilecek ve 2025 yılına kadar faaliyete geçecek.
Güneş Enerjisi: AYT’nin enerji ihtiyacının yaklaşık %40’ı trijenerasyon ve kojenerasyon ünitelerinden karşılanmaktadır. Pik saatlerde 30 MW’a kadar olan enerji talebinin bir kısmının karşılanabilmesi için Proje kapsamında güneş enerjisi kullanımı planlanmakta.
Genişleme faaliyetleri sonunda T2 terminalinin çatısına 4 MW kapasiteli güneş panellerinin kurulması hedefleniyor.
Hava Tarafı Apronları ve Taksi yolları: Proje kapsamında gerçekleştirilecek terminal genişletmeleri ve yeni bina inşaatları sonucunda yeni apron alanlarına ihtiyaç duyulmakta.
Birinci Faz kapsamında toplam 1.214.016 m2’lik alanda apron geliştirme çalışmaları, toplam 167.000 m2’lik alanda ise taksi yolu geliştirme çalışmaları gerçekleştirilecektir. Buna yeni hangarlar, sivil havacılık ve kargo terminalleri de dahil olacak.
Büyüme sürecek
Antalya Havalimanı için 2.faz 2028-2029 ve 3.faz ise 2038-2039 yılları arasında gerçekleşecektir. Genişleme kapsamında tamamlanacak işlerin büyük çoğunluğu ilk fazda yapılacak.