FinansHavalimanları

Burcu Geriş: “Antalya Havalimanı’na 2,5 milyar Euro’luk finansman”

TAV Havalimanları ve Fraport’un ortak girişimiyle işletilen Antalya Havalimanı için önemli bir finansman anlaşmasına imza atıldı. TAV Havalimanları Finans Başkan Yardımcısı Burcu Geriş, anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada, anlaşmanın bölgesel kalkınma ve ülke turizmi açısından kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekti.

Havalimanının genişleme ve işletme sürecini kapsayan proje için toplam 2,5 milyar avro tutarındaki uzun vadeli finansman paketi, ulusal ve uluslararası bankalardan oluşan 15 kurumluk bir konsorsiyum tarafından sağlandı. Anlaşma, 13,5 yıllık vadeyi kapsıyor.

Finansman paketine katılan bankalar arasında Akbank, Garanti BBVA, Vakıfbank, Ziraat Bankası, TEB, QNB, Deutsche Bank, Alpha Bank, National Bank of Greece, Bank of China, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Uluslararası Finans Kurumu (IFC), German Investment Corporation (DEG) ve Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) yer aldı.

Geriş: Bölgesel kalkınma ve ülke turizmi açısından kritik

TAV Havalimanları Finans Başkan Yardımcısı Burcu Geriş, anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada,

 “Antalya Havalimanı projesinin ilk etabını başarıyla tamamlarken uzun vadeli finansman sürecini de güçlü bir şekilde kapatmaktan mutluluk duyuyoruz. Antalya, Akdeniz’in en büyük turizm merkezi ve

 Türkiye’nin dış hat yolcu trafiğinde ikinci sırada yer alıyor. Bu finansman, bölgesel kalkınma ve ülketurizmi açısından kritik bir güven göstergesidir” dedi.

Ortaklar, havalimanının genişleme çalışmalarının ilk aşamasını üç yıldan kısa sürede tamamladı. Bu kapsamda, T2 dış hatlar terminali 225 bin metrekareye, iç hatlar terminali ise 75 bin metrekareye çıkarıldı. Ticari alanlar yaklaşık üç katına çıkarken, apron kapasitesi 202 uçaklık park alanına ulaştı. Yeni taksi yolları, çok katlı otopark, bakım hangarları ve genel havacılık terminali de ilk fazda hizmete alındı.

Antalya Havalimanı 2024 yılı itibarıyla 52 ülkedeki 229 destinasyona uçan 105 farklı havayoluna hizmet verdi. Yıl genelinde 38 milyonu aşkın yolcu ağırlanırken, 31,7 milyonu dış hatlardan, 6,6 milyonu ise iç hatlardan geldi. Bu rakamlarla havalimanı tarihindeki en yüksek dış hat yolcu trafiğine ulaşıldı.

TAV ve Fraport’un 2018 yılında başlattığı ortak işletme modeli, Aralık 2021’de yapılan ihaleyle 2051 yılı sonuna kadar uzatıldı. Ortaklık, 25 yıllık yeni dönem için toplam 7,25 milyar avro + KDV tutarında kira ödemeyi taahhüt etti. Bu tutarın dörtte biri, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) peşin olarak ödendi.

TAV Havalimanları, bugün sekiz ülkede 15 havalimanı işletiyor ve 2024 yılı itibarıyla 107 milyon yolcuya hizmet verdi. Şirket, net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarını da sürdürmeyi planlıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu