KargoUçuş Emniyeti

Lufthansa kılcal çatlak nedeniyle 2 A321P2F uçağını yere indirdi

Lufthansa Havayolları’nın kargo operasyonunda kullanılan Airbus A321P2F’te gövdede kılcal çatlaklar tespit edildi. İki uçakta bulunan kılcal çatlaklar nedeniyle D-AEUC ve D-AEUJ tescilli A321P2F’ler yere indi.

İlk tespit 9 Ocak 2024 tarihinde gerçekleşti. D-AEUC tescilli uçağın rutin bakım kontrolü sırasında arka gövdede “tek bir ince çatlak” tespit edildi.

Uçak hemen seferden çekilirken diğer kullanılan 12 adet A321P2F’ler için de araştırma başlatıldı. Yapılan kontrolde bir diğer uçak D-AEUJ’de de kılcal çatlak bulundu.

A321F’ler araştırıldı

D-AEUC, 2008 yılında Airbus imalat hattından çıktı. Uzun yıllar yolcu operasyonunda kullanıldıktan sonra 2022’de Almanya merkeli EFW şirketinin Singapur’da bulunan ST Engineering Seletar tesisinde yolcu modelinden kargo modeline çevrildi.

Bu tür modifikasyonlan P2F yani “Passenget to Freighter-Yolcudan Kargoya” olarak adlandırılıyor.

Bu tür modifikasyonlarda, gövdede büyük bir bölüm kesilerek buraya kargo kapısı takılıyor. Ayrıca kabin sökülüyor ve kargo konteynerlerinin konulacağı büyük modifikasyon tamamlanıyor.

D-AEUC tescilli uçak, gerekli işlemlerin yapılmasının ardından Ekim 2023’te Lufthansa’ya teslim edildi.

Taşıyıcının filosundaki dört A321P2F’nin tamamı EFW tarafından dönüştürüldü. EFW, Lufthansa Cargo tarafından verilen raporlar doğrultusunda onarım için harekete geçti.

Türkiye’de de uçuyor

A321P2F uçaklarından halen MNG ve BBN Havayolları‘nda bulunuyor. Her iki şirketin filosundaki A321 kargo uçak sayısı 4.

Uçaklar 28 ton kargoyu hem kabin bölümünde hem de gövde altında taşıyabiliyor. A321P2F’lerin menzili ise 3 bin 500 kilometre.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu