HaberlerHavacılık Endüstrisi

Havacılıkta hibrit motor dönemi

Son zamanlarda havacılık teknolojilerinde fosil yakıtın yanı sıra elektrik motorları veya hibrit sistemler giderek daha çok ön plana çıkıyor. Bu konuda çalışmalarını sürdüren Rostec grubunun bir parçası Rus imalatçı UEC (United Engine Corporation), 150kW gücündeki motorun ilk çalıştırmasını 2022 içinde gerçekleştirmeyi planlıyor.

UEC, motorun ilk modelini, geçtiğimiz aylarda Moskova’da gerçekleştirilen Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı MAKS-2021’deki tanıtmıştı. Mock-up, bir gaz türbini motoru, elektrik motorları, güç elektroniği üniteleri, bir elektrik jeneratörü ve bir pil takımından oluşuyor. Dört pervane ile uçan yeni nesil insansız hava araçları için tasarlandı.

UEC’de Gelecek Nesil Motor Projelerinden Sorumlu Müdür Yardımcısı Mikhail Shemet, “2022’de yaklaşık 150 kW güç üretebilen ilk hibrit motor göstericisini yaratmayı planlıyoruz. 2023 yılına kadar nihai güç çıkışı 500 kW olan bir tasarımı test etmek için daha fazla kullanılacak” dedi.

500 kW hibrit motor göstericisi, VK-650V motoruna dayanmakta. Bu güç sınıfının potansiyel uçakları, hafif çok amaçlı helikopterler ve 2-8 ton arasında bir kalkış ağırlığına sahip insansız hava araçları, hafif yerel uçaklar, hava taksileri ve çeşitli VTOL tasarımlarıdır. 

Projenin ilk aşamasının ardından 200-250 kW gücünde bir marin uygulaması geliştirmek için ek bir hedef belirlendi.

Hibrit bir enerji santralinin avantajları arasında artan yakıt verimliliği ve uçuş güvenliği, azaltılmış emisyonlar, artırılmış itme-ağırlık oranı, elektrikli bileşen sayesinde hızlı güç artırma kapasitesi ve ayrıca artan hizmet ömrü ve güvenilirlik sayılabilir. (Savunma ve Stratejik Akıl)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu