Türk Savunma Sanayi

TEI’nin yeni motoru: TF6000

TUSAŞ Motor Sanayii (TEI), yaklaşık iki yıldır çalıştığı, 6 bin libre itiş gücüne sahip turbofan motoru TEI-TF6000 serisi motorunu tanıttı. Art yakıcı (after burner) ile itiş gücü 10 bin libreye çıkabilecek motor, uçaklardan gemilere kadar farklı platformlarda kullanılabilecek.

TEI, motoru ilk kez Türk Silahlı Kuvvetleri’ni Güçlendirme Vakfı (TSKGV) Yönetim Kurulu’nun ziyareti sırasında açıkladı. TF6000 serisi motorun bire bir ölçekli maketi gösterildi.

Tanıtıma, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Seyfullah Hacımüftüoğlu, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, TSKGV Yönetim Kurulu Üyesi Emekli Orgeneral Ümit Dündar, TSKGV Yönetim Kurulu Üyesi Cenap Aşcı, TSKGV Genel Müdür Vekili Sadık Piyade, THK Kayyum Heyeti Başkanı Abdullah Kaya ve beraberlerindeki heyetlerin katıldı.

Tesis turunda TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut F. Akşit TEI’nin yürüttüğü projeler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

İki yıldır üzerinde çalışılıyor

Ziyaret sırasında yaklaşık 2 yıl süren tasarım çalışmalarının ardından, prototip imalat aşamasına gelen Türkiye’nin ilk millî turbofan motoru TEI-TF6000’in birebir ölçekli maketi, katılımcılara sürpriz olarak ilk kez sergilendi.

6.000 lbs (art yakıcı ile ~10.000 lbs) seviyesine kadar itki üretebilecek TEI-TF6000 Turbofan Motoru ve türevleri, uçaklardan gemilere kadar değişik millî platformlarda kullanılabilecek. Mevcut tasarımda art yakıcı konfigürasyonu destekleyecek şekilde tasarlanmış olan motor, art yakıcı ile beraber ses üstü (süpersonik) uçuşlar için de gerekli güçlere ulaşabilecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu