Havacılık Endüstrisi

UPS’tan Airbus A300F’lere yeni kokpit

Paket Hava Kargo şirketi UPS, Honeywell aviyonik sistem modernizasyonunu içeren ilk Airbus A300F kargo uçağını teslim aldı. 2022 sonuna kadar tüm A300F filosu yeni nesil kokpite sahip olacak. Kokpit tasarımı, filodaki Boeing 757 ve 767’lerle ortak hale getirilecek.

UPS’in uçak filosunda A300-600 modelinden geliştirilen kargo uçaklarından 51 adet bulunuyor. Airbus’a sipariş veren UPS,A300-600 serisini 2000-2006 arasında teslim almıştı. Bu uçakları yeni nesil sistemlerle modernize etmek için Honeywell ile anlaşan UPS, gerçekleştirilecek modernizasyon ile uçakları 2040’a kadar uçurmayı hedefliyor.

UPS, ilk uçaktan sonra 2 ve 3 numaralı A300F’leri Mayıs ve Haziran aylarında iki farklı bakım onarım tesisinde modernize ettirecek. Her bir uçağın modernizasyonunun yaklaşık üç hafta süreceğini ve tüm A300F’lerin 2022 bitmeden -şirketin yoğun sezonu öncesinde-  modernizasyonlarının tamamlanmasını bekliyor. Şirketin A300F’lerinin en eskisi şu anda 14.500 ‘cyle’ yani iniş kalkış sayısına sahip. A300’lerin gövde ömrü 42.000 iniş kalkış. 

NELER YAPILIYOR

Eski Uçuş Kontrol Bilgisayarları (FMC’ler), büyük navigasyon dosyalarını barındırmak için çok az depolama alanına sahip. Bu nedenle UPS, navigasyon dosyalarından gereksiz verileri çıkarıyor. Yine de, her uçağın bilgisayarı çok kısıtlı navigasyon dosyalarını tutabiliyor, bu nedenle de şirket, A300F’leri sadece bu navigasyon dosyalarının kullanılabileceği alanlarla kullanabiliyor. 

UPS, 2010 yılında A300F kokpit güncelleme projesini incelemeye başladı. Proje 2017’de resmi olarak start aldı. Honeywell Primus Epic güncellemeleri imleç kontrolü özelliği olan dört ekran ve en önemlisi yeni bir uçuş kontrol sistemini içeriyor.

GÜNCELLEME GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Honeywell kıdemli platform direktörü Allen Fenske, güncellemeler arasında modern hava durumu radarı, entegre gelişmiş yer yakınlık uyarı sistemleri (EGPWS), yeni çok işlevli kontrol ve görüntüleme birimleri (MCDU’lar), pilotlar için geliştirilmiş durumsal farkındalık araçları ve Federal Havacılık İdaresi’nin güncellenmiş iletişim teknolojisi – Future Air Navigasyon Sistemi ile uyumluluğu bulunmaktadır. (FAN), açıklamasını yapıyor.

Fenske, Honeywell’in Primus Epic sistemindeki güncellemelerin 2 dakika kadar kısa sürdüğünü de sözlerine ekliyor.

FAA, UPS’e güncellemeleri tamamlaması için mühendislik onayı verdi, ancak şirket hala FAA’nın operasyonel onayını bekliyor. Güncellenen ilk A300F’nin Nisan sonundan sonra tekrar hizmette olması bekleniyor.

FİLODA HANGİ UÇAKLAR VAR

UPS, yaklaşık 75 adet Boeing 757 uçağının Rockwell Collins aviyonik modernizasyonunu da kısa süre önce tamamladı. Yaklaşık 70 adet Boeing 767’nin ise aynı modernizasyon operasyonunu ise Mayıs ayında bitirmeyi bekliyor.

Havayolu ayrıca Cirium filo verilerine göre envanterinde 13 adet 747-400F, 20 adet 747-8F ve 39 adet MD-11F bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu