Havacılık Endüstrisi

Türkiye’nin F-35 parça üretimi azaltılıyor

Türkiye tarafından gerçekleştirilen F-35 uçaklarının parça imalatı, 2022 sonu itibari ile sonlandırılıyor. Türkiye’nin programdan çıkartılmasının ardından F-35 açısından en önemli konuların başında parça imalatı geliyordu.

Türk savunma ve havacılık şirketleri, toplam 1009 adet parçayı üreterek ana yüklenici olan Lockheed Martin ile motor imalatını yapan Pratt&Whitney’e teslim ediyordu. Pentagon tarafından verilen bilgiye göre, üretim 2022’ye kadar sürecek. Ancak parça sayısı 1009’dan 139’a inecek. Kalan parçalar için Türkiye’ye alternatif oluşturuldukça üretim farklı ülke veya şirketlere kaydırılacak.

Türkiye geçen yıl S-400 hava savunma sistemini almasının ardından ABD tarafından programdan çıkartılmıştı. Üretilen 6 adet uçak ise ABD Hava Kuvvetleri’ne aktarılacak.

İSMAİL DEMİR: MALİYETLER ARTACAK

Daha önceden F-35 ile ilgili açıklamalar yapan Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye’nin imalattan çıkması ile ilgili olarak uçak maliyetlerinde artış yaşanacağına dikkat çekmişti:

“Diğer taraftan ekonomik olarak da kendileri Mart 2020’de üretimi durduracaklarını söylemelerine rağmen üretim hala devam ediyor, siparişler devam ediyor bu da Türkiye’deki sanayinin -defalarca memnuniyetlerini belirttiler- zamanında ve kaliteli ürün teslimi sayesinde. Bu devam edecek. Burada “Siz madem bize böyle yaptınız, biz de 2019’un yazında üretimi durdurduk. Hadi masadan kalktık” demek mümkün müydü? Mümkündü ama kime faydası olur diye bakalım… Ne olacaktı? Onlar belki biraz zor durumda kalacaklardı, yeni bir üretici aramakla ilgili biraz zorlanacaklardı, süreç 3-5 ay daha uzayacaktı fakat neticede bu projenin kaç milyon dolarlık üretimini yapmayacaktık. Üstelik üretim sadece ekonomik anlamda bir üretim de değil ihracat yapıyoruz. Artı burada oluşturulan üretim teknolojileri ve kazanılan yetkinlikler ile kendi milli projelerimize önemli ölçüde bilgi aktarımı yapıyoruz. Bunun sonlanmaması gerekiyor”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu