Havacılık Endüstrisi

T625 GÖKBEY’in sivil modeli için SHGM’den önemli adım

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından tasarlanan ve üretilen T625 GÖKBEY helikopterinin sivil modeli için önemli bir aşama kaydedildi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), TUSAŞ’a 2024 sonu itibari ile Üretim Organizasyonu Onayı Belgesi verdi.

Toplum 6 ton ağırlığında, 12 kişi taşıyabilen GÖKBEY ilk olarak Jandama Havacılık’ta hizmete girdi. 3 helikopterin teslimatı tamamlandı. Benzer özelliklere sahip sivil model konusunda TUSAŞ çalışmalarını sürdürerek SHGM’nin yanı sıra Amerikan FAA ile Avrupalı EASA onayları alınarak sertifikasyonunu tamamlanması hedefleniyor. Bu tür sertifikalar sayesinde hava araçları sivil alanda yolcu taşımacılığı yaparak hizmet verebiliyor.

Sertifikasyonun ilk aşamalarından biri de Üretim Organizasyonu Onayı (Production Organisation Approval / POA) belgesi alınması. SHGM’nin 2021’den başlayıp 2024 sonuna kadar devam eden süreç sonrasında TUSAŞ bu belgeyi almaya hak kazandı.

Neler yapıldı

TUSAŞ dergisinde yer alan bilgilerde nelerin yapıldığı şöyle anlatıldı:

“Şirketimizin Kalite Yönetim Sistemi’nin, üretim süreçleri ile uçuş faaliyetlerinin detaylı bir şekilde incelendiği denetimlerin ardından projemiz, 30 Aralık 2024 tarihinde söz konusu belgeyi almaya hak kazandı.

Bir hava aracının belirli güvenlik, performans ve düzenleyici gerekliliklere uygun olduğunu kanıtlayan resmî bir onay olan bu belge, Şirketimizin güvenirliğini daha da üst seviyelere taşıyarak T625 GÖKBEY Sivil Helikopteri’mizin ticari operasyonlarda kullanımına olanak tanıyacak. Ayrıca, T625 GÖKBEY Sivil Helikopteri’mizin daha geniş kitlelere ulaşmasının ve büyük pazarlara erişiminin önünü açarak, bu pazarlarda Şirketimize rekabet avantajı da sağlayacak”

Hedef 400 helikopter

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ), geçen yıl sonunda ilk defa yerli ve milli tasarım helikopter T625 GÖKBEY’in teslim edilmesi ile önemli bir aşamayı daha geçti. GÖKBEY’den ilk pakette 3+20 toplam 23 adet üretilecek. Sonrasında 57 adetlik paket gelecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri ile Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik ve Sağlık Bakanlığı için 80 adet üretim yapılacak. Sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma, Emniyet ve devlet uçuşları için verilecek sipariş ile üretim sayısının daha da artması öngörülüyor.

TUSAŞ tarafından toplam planlanan üretim sayısı ise 400 adet. Çift motorlu helikopkter, zorlu hava şartlarında uçuş imkanı veren sistemler ve kabiliyeti ile bu konuda VIP’ten arama-kurtarmaya kadar sivil alanda da farklı kullanım özelliklerine sahip olacak.

Bu sürece geçinceye kadar hem Jandarma Havacılık hem de teslim sürecinde diğer kuvvetlerin yapacağı uçuşlarla oluşacak tecrübe büyük önem taşıyor.

J-6001, 3’üncü GÖKBEY Jandarma’ya teslim edildi

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu