Havacılık Endüstrisi

Stealth tanker İHA projesi 3 yıl uzayabilir

Amerikan Donanmasının uzun menzilli operasyonlarında kullanılacak MQ-25 stealth tanker İHA’sı 3 yıllık gecikme ile karşı karşıya. Bu gecikme geliştirme veya mühendislik değil, uçak gemilerinin modernizasyonundan kaynaklanabileceğine uzmanlar işaret ediyor.

Boeing tarafından geliştirilen sistem için Amerikan Donanması’nın uçak gemilerinde kontrol merkezinin inşaası için özel bir tasarıma gidilmesi gerekiyor. Ancak bu tasarımın halen mevcut uçak gemileri USS Carl Vinson ve USS George H.W. Bush’a nasıl uygulanacağı ise soru işareti.

Gemilerin hizmetten çekilip modernizasyon programına alınmasının zorluğuna dikkat çekilirken diğer modernizasyon çalışmaları ile birlikte bu adımın atılması gerekiyor. Zaman açısından sıkıntıya giren Amerikan Donanması, ya uçak gemilerini planlanandan daha uzun süre kullanamayacak veya MQ-25 en az 3 yıl gecikecek. Bu konuda kararın önümüzdeki günlerde verileceği tahmin ediliyor.

BOEING GELİŞTİRİYOR

MQ-25 Stingray’e ilk sipariş 2018 yılında gelmişti. Boeing’in geliştirdiği projede stealth yani radar görünümü düşük İnsansız Hava Aracı, uçak gemilerine inip kalkabilecek. İHA, radarlara yakalanmadan Amerikan Donanma uçaklarının yapacakları operasyonlarda tanker görevinde kullanılacak.

Toplam 4 adetlik ilk üretim için verilen ilk siparişin ardından Amerikan Donanması geçtiğimiz Nisan ayında 3 adetlik MQ-25 siparişi daha vermişti. MQ-25, donanmadaki F-35C, F/A-18 E-F Super Hornet uçaklarına yakıt ikmali yapacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu