Havacılık Endüstrisi

Ruslar iki sivil yolcu uçağı imalatçısını tek çatıda birleştiriyor

Rusya, ambargo ile daha fazla öne çıkan kendi yerli yolcu uçakları MC-21 ile Sukhoi SuperJet markalarını tek bir şirket çatısı altında birleştirme kararı aldı. Yeni bir yolcu uçağı ailesi üzerinden yoluna devam edecek Rusların kurulacak şirket ile ilgili resmi açıklamaların önümüzdeki günlerde yapılması bekleniyor.

Konuyla ilgili olarak ön açıklama Rusya Başbakan Yardımcısı ve Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Başkanı Denis Manturov’dan geldi. Manturov, 3 Ocak’ta yerli sivil uçak MS-21 ve Superjet’i tek havacılık markası altında birleştirme kararının yakın gelecekte açıklanacağını söyledi.

Manturov, “Markaları birleştirmek konusunda çalışıyoru. Henüz atılacak adım konusunda nihai karara yaklaştığımızı kesin. Ancak bunu yakın gelecekte açıklayacağımız kesin” dedi.

Ağustos 2022’de United Aircraft Corporation (UAC) başkanı Yuri Slyusar, sivil uçakların tek marka altında devredilme olasılığını duyurmuştu. Rostec şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Sergei Chemezov da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada SJ100 uçağının isminin değişebileceğini kaydetmişti.

Rusya yeniden yerli yolcu uçağına döndü

Ukrayna Savaşı ile birlikte Rusya’ya uygulanan ambargoda en büyük zararı havayolu taşımacılığı görmüştü. Bir çok havayolu şirketi, başta Boeing ve Airbus olmak üzere kullandıkları batı yapısı uçaklar konusunda yedek parça açısından ciddi sorunlar yaşamaya başlamıştı.

Sonrasında Rusya tekrar kendi tasarladığı uçaklara dönerek projelerde ilerleme sağlanmıştı. MC-21, Pratt&Whitney tarafından tasarlanan PW1100G serisi, Superjet’te ise PowerJet SaM146 motorlar kullanılıyor. Batı yapısı bu motorlar yerlerini Rus şirketlerinin motorlarına bırakmaya başladı.

MC-21, PD-14 ile uçuşlara başladı. İkinci adım ise 26 Aralık 2023’te Superjet ile PD-8 motoruyla atılmıştı. MC-21’in 200 ve 300 serisi modeli bulunuyor. Kısa gövdeli 200 serisinin iki sınıfta 132, 300 serisinin de 163 koltuk kapasitesi bulunuyor.

Sukhoi Superjet ise iki sınıfta 63 ila 98 koltuk kapasitesi sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu