Havacılık Endüstrisi

Rostec, ilk sivil Mi-8AMT Arctic helikopterinin seri üretimini başlattı

Necdet GÜRSOY

Rus Devlet şirketi Rostec bünyesinde faaliyet gösteren Russian Helicopters, sivil müşteriler için Mi-8AMT Arctic helikopterlerinin seri üretimine başladı. Ulan-Ude Havacılık İşletmesi operasyona hazır ilk helikopteri üretti.

Arctic versiyonundaki Mi-8AMT helikopteri, Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya) uçuş test programını ve kabul prosedürünü tamamladı.

Rotorcraft’ın ana özellikleri arasında Ulusal helikopter merkezi Мil & Kamov tarafından tasarlanan şanzıman parçalarının ısıtılması için benzersiz bir sistem bulunuyor. Sistem, helikopter uzun bir süre hangar olmadan konuşlandırılsa bile, motorların aşırı düşük sıcaklıklarda hızlı bir şekilde çalıştırılmasını sağlıyor.

Şanzıman parçalarının ısıtılması sistemi, kargo kabininin termal koruması için geliştirilmiş bir sistem ve sürgülü kapılar ve kokpit kapılarındaki özel ısı yalıtım panjurları ile tamamlanıyor. Özel kapak, uzun süre hangar olmadan konuşlandırılsa dahi, helikopteri düşük sıcaklıklardan, yüksek nemden ve kuvvetli rüzgârdan koruyor. Helikopter sistemlerinde lastik hortum yerine donma sıcaklıklarına dayanıklı teflon hortum bulunuyor.

KUTUP SOĞUĞUNA DAYANIKLI

Russian Helicopters Genel Müdürü Andrey Boginsky, “Yeni Mi-8AMT helikopteri, Kuzey Kutbu’nda proje ve görevler yürüten birçok Rus şirketi ve devlet kurumu tarafından talep edilecek. İlk rotorlu uçaklar çalışmaya hazır ve birkaç potansiyel Rus müşterisi ile görüşmeler sürüyor” dedi.

Helikopter tasarlanırken, kutupsal gecede, sert hava koşullarında ve uydu ve radyo sinyalleri kaybolduğunda, birkaç özellik ile Kuzey Kutbu arazisi üzerinde uçabildiğinden emin olmaya büyük önem verildi. Bu amaçla, rotorcraft özel bir navigasyon kompleksi ile donatıldı.

Kompleks, helikopteri bulmak için çeşitli navigasyon sistemleri, hava durumu hakkında yatay ve dikey bilgi taraması olan bir radar, dijital otopilot ve çok çeşitli frekanslara sahip radyo istasyonları içeriyor. Helikopter, otomatik gezinme, planlanan bir gezinme rotasında uçuş ve iniş yapabiliyor. Navigasyon sistemi, mürettebat üzerindeki yükü önemli ölçüde azaltıyor ve uçuşun daha güvenli olmasını sağlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu