Havacılık Endüstrisi

Rolls Royce’tan SAF’a destek

Rolls-Royce, gökyüzünü kirleten uçak motorlarının emisyonunu azaltılması için önemli bir adım attı. Motor imalatçısı, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) kullanımının daha fazla desteklenmesi ve hızlandırılmasını amaçlıyor. Bu program ayrıca bağımsız olarak onaylanmış sürdürülebilirlik projelerini Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı’na yapılan doğrudan yatırımlarla da buluşturuyor.

SAFinity olarak adlandırılan program, ticari havacılık müşterilerinin sıfır karbon ayak iziyle uçuş gerçekleştirmelerini sağlıyor. Hizmet, herhangi bir üreticinin tüm ticari uçakları ve motorlarıyla uyumlu olacak şekilde tasarlandı. Bu hizmetin ayrıca Rolls-Royce’un faaliyet gösterdiği sektörlerin 2050 yılına kadar net sıfır karbona ulaşmalarına da öncülük edeceği belirtildi.

Rolls-Royce, sanal olarak düzenlenen EBACE Connect (Avrupa Ticari Havacılık Kongre ve Sergisi) vesilesiyle, dünyanın en büyük ticari uçak operatörlerinden biri olan Lüksemburglu Luxaviation Group’u bu yeni hizmetin ilk müşterisi yapmak üzere bir mutabakat anlaşması imzaladı. 

Rolls-Royce Deutschland Strateji ve Geleceğin Programları Kıdemli Başkan Yardımcısı Frank Moesta konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Ticari havacılık hizmetleri alanında lider olarak, öncü hizmetimiz SAFinity’yi pazara sunmanın heyecanını yaşıyoruz. Bu yolda sürdürülebilirlik odaklı lansman ortağımız Luxaviation Group ile makul ölçekte bir başlangıç yapacağız. Diğer taraftan fosil yakıtlara uzun vadeli alternatifler olarak elektrifikasyon ve hidrojen teknolojileri üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor. SAF’nin düşük emisyonlu bir çözüm olarak kullanılması, günümüzün uzun mesafe hava yolculuğunun karbondan arındırılması açısından büyük bir önem taşıyor. Bunun kullanılabilirliğini havacılık endüstrisinde  artmasını aktif olarak desteklemeye devam edeceğiz.”

Luxaviation Group Sürdürülebilirlik Projeleri Başkanı Nicolas Kroll ise konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: “Rolls-Royce ile yaptığımız bu ortaklık, 2021 yılında bir dizi girişimin lansmanını yapan Luxaviation’ın kurumsal sürdürülebilirlik stratejisinin bir başka göstergesi. Müşterilerimize ve çalışanlarımıza verdiğimiz sözün bir parçası olarak faaliyet yöntemlerimizi iyileştirmek için birkaç yıldır sürdürülebilirliği, karar verme süreçlerimize entegre etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Operasyonlarımızı sürekli iyileştirmeye ve hem karada hem de havada sürdürülebilir bir yolculuk deneyimi sunmaya gayret gösteriyoruz. Bu yolda başarının anahtarının, sektörün katılımı ve iş birliklerinde saklı olduğuna inanıyoruz. Bu yolda, ticari havacılığa yönelik SAFinity programını hayata geçirmek için Rolls-Royce ile yaptığımız ortaklıktan gurur duyuyoruz.”

Rolls-Royce son testlerinde, büyük sivil ve ticari jet uygulamalarinda kullanılan mevcut motorların, tamamen “ikame” (drop-in) seçeneği olarak yüzde 100 SAF ile çalışabileceğini kanıtladı ve ilgili yakıtın sertifikasyonu için gereken zemini hazırladı. SAF hâlihazırda, geleneksel jet yakıtıyla yüzde 50 oranına kadar olan karışımlar için onaylı durumda. Katışıksız Sürdürülebilir Havacılık Yakıtları ayrıca net karbondioksit yaşam döngüsü emisyonlarını geleneksel jet yakıtına kıyasla önemli ölçüde azaltma potansiyeline sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu