Hava KuvvetleriHavacılık Endüstrisi

İran An140’ı yerli askeri nakliye uçağı haline getirdi, ilk uçuş yapıldı

İran’ın haklarını satın aldığı Ukraynalı Antonov tarafından tasarlanan An-140’ın askeri nakliye uçağı modeli ‘Simogrh’ adıyla ilk uçuşunu yaptı. Uçak test ve sertifikasyon sürecinin ardından İran Hava Kuvvetleri tarafından taktik nakliye görevlerinde kullanılacak. Simorgh’un deniz karakol başta olmak üzere farklı görevlere uygun olarak da geliştirilmesi hedefleniyor.

Yaklaşık 6 yıldır İsfahan’da süren çalışmaların ardından ilk uçuş İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Baqeri’nin katıldığı bir törenle gerçekleştirildi. HESA (İran Havacılık Endüstrileri Örgütü) tarafından geliştirilen uçak adını Fars mitolojisi ve edebiyatındaki efsane kuş olan Simurg’tan alıyor.

İlk uçuşunu 1997 yılında yapan An-140, bölgesel uçak pazarı için geliştirildi. 2002’de hizmete giren uçak 50 koltuk kapasiteli olarak tasarlanmıştı. 

İran projenin haklarını satın aldı

İran ilk yıllardan itibaren projeye ilgi gösterdi. 2008 yılında Antonov ile anlaşma yapılarak üretim hattı gövde ve kanat kitleri ile birlikte İran’a taşındı. Anlaşmaya göre yılda 13 adet uçak havayolları için İsfahan’da HESA tesislerinde üretilecekti. Üretim aynı yıl içinde başladı.

Anlaşmanın ikinci aşamasında An140’ın askeri modelinin de geliştirilmesi öngörülüyordu. Bu modellere de IrAn-140MP (deniz karakol) ve IrAn-140T (askeri nakliye) adı verilmişti.

Arka arkaya kazalar

İlk kaza, 15 Şubat 2009’da meydana geldi. Test uçaklarından biri İsfahan’da yapılan eğitim uçuşunda düştü. Kazada 5 kişilik uçuş ekibinden kurtulan olmadı.

Ancak 2014’te meydana gelen Sepahan Havayolları’na ait An140’ın düşmesiyle birlikte ülkedeki tüm uçaklar yere indi.

10 Ağustos 2014’teki kazada uçağın sağ motoru pistten kesilir kesilmez durmuştu. Geri dönmeye çalışan uçuş ekibi uçağın kontrolünü kaybetti. Kazada uçakta bulunan 46 yolcu ve 6 kişilik uçuş ekibinden sadece 10 kişi yaralı olarak kurtulabildi.

Uçuşlar durduruldu

Tüm An140 uçakları bu kazanın ardından yere indirildi. Yapılan inceleme ve düzeltmenin ardından uçaklar yeniden sefere verildi. 

6 ton kargo kapasiteli

Yapılan değişiklik ile askeri nakliye uçağı haline getirilen Simourgh, toplam 6 ton kargo kapasiteli. Uçakta ilgili olarak İranlı mühendisler kuyruk, gövde ve kanatta bazı değişikliklere gitti. 

Simourgh’ta ayrıca yükün hızlı uçağa konulması veya boşaltılması için kargo kapısı da yer alıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu