Havacılık Endüstrisi

Embraer yeni nesil pervaneli uçak için kararını yıl sonunda verecek

Dünyanın en büyük üçüncü uçak imalatçısı olan Brezilyalı Embraer şirketi, gelecek nesil teknolojilere sahip pervaneli bölgesel uçak projesi için kararı yıl sonunda vereceğini açıkladı. Daha az yakıt harcayan motorlara sahip olacak uçaklar, ATR ve Bombardier Dash 8’lerin yerini alması hedefleniyor.

Cirium’da yer alan habere göre, imalatçı geçtiğimiz Ağustos ayında yeni nesil pervaneli uçakları gösteren video yayınladı. Şirket, bölgesel pazarların yeni bir turboprop için yeterli potansiyel talep sunduğuna karar verirse, 2023’ün ikinci çeyreğine kadar uçak gövdesi, yeni uçak için “gelişmiş tasarım aşamasından ayrıntılı tasarıma” geçeceğini açıkladı.

 

Elektrik yerine turboprop

Elektrikli havacılık start-up’ları çok sayıda pille çalışan pervaneli uçak geliştiriyor, ancak Embraer tasarımını turboprop motorlara odaklanmayı planlıyor. Şirket henüz elektrik motorlarının küçük olduğunu, pil konusunda çalışmaların sürdüğünü belirterek “Amaç 90 koltuklu, en az 800 deniz mili  yani yaklaşık 1480 km menzilli bir uçak. Bu nedenle turboprop motorlar üzerine çalışıyoruz”

TUSAŞ da ortak: Embraer pervaneli uçak pazarına geri dönüyor

Yeni teknolojiler

Fly-by-wire aviyonikler, Embraer’in Dash 8’ler ve ATR’lere kıyasla yeni bir turboprop performansını artırmayı düşündüğü teknolojiler arasında yer alıyor.

Program 2023’te başlatılırsa, Embraer 2028’e kadar ilk uçuş, test ve havacılık otoritelerinden gerekli sertifikaların alınarak teslimat aşamasına geçmeyi hedefliyor.

Bölgesel talep

ABD, bölgesel uçuşlar için en büyük pazar olmasına rağmen, uçuş ekipleri en büyük sorun. Pilotların hızla daha büyük havayollarına geçmesi nedeniyle Embraer Kuzey Amerika pazarına daha temkinli yaklaşıyor. 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu