Savunma

Rus Su-27, İngiliz RC-135’in yanı başından füze ateşledi

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya’ya ait bir Su-27 tipi savaş uçağının İngiltere’ye ait RC-135W İstihbarat Uçağı’nın yakınından füze ateşlediğini açıkladı.

Karadeniz’deki uluslararası hava sahasında bulunan iki adet Su-27 savaş uçağından bir tanesi, aynı hava sahasını kullanan İngiliz RC-135W İstihbarat Uçağı’nın yakınından füze ateşledi. Olay, 29 Eylül 2022 tarihinde yaşandı.

SavunmaSanayiST’de yer alan haberde; Ben Wallace; Rus Su-27 savaş uçağının 29 Eylül’de, Karadeniz’de bulunan İngiliz RC-135W uçağının yakınından bir füze ateşlediğini açıkladı. Wallace, konuyla ilgili olarak 9 Ekim’de Rus Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı’na bir mektup yazdığını belirtti.

Moskova, 10 Ekim’de mektuba cevap verdi. Rusya tarafı, olayla ilgili olarak inceleme yaptıklarını ve teknik bir arıza olduğunu söyledi. Moskova, olayın uluslararası hava sahasında gerçekleştiğini kabul etti.

Rusya’nın cevabına binaen Ben Wallace tarafından yapılan açıklamada, “Bunu, kasıtlı bir eylem olarak görmüyoruz. Arıza olduğu konusunda mutabıkız.” ifadelerine yer verildi.

RC-135W

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait RC-135W Rivet Joint, stratejik ve taktik görevlerde kullanılan özel bir elektronik keşif uçağıdır. Uçağa ait sensörleri; iletişim, radar ve diğer sistemlerden gelen elektronik emisyonları “emer”.

Hem ABD hem de İngiliz Hava Kuvvetleri’ne ait RC-135W Rivet Joint İstihbarat Uçakları, son dönemde Karadeniz’de yoğun olarak uçuş gerçekleştiriyorlar. Elde edilen istihbaratın Ukrayna Ordusu’na aktarıldığı ve önemli kazanımlar elde edildiği üzerinde duruluyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu