Boeing’den 2023 öngörüsü
ABD’li imalatçı Boeing, yayımladığı 2023 yılı Ticari Uçak Finansmanı Pazar Görünümü’nü (CAFMO) raporunda, toparlanmanın bu yıl da devam edeceğini, uçak finansörleri ve yatırımcılardan gelen talebin artacağını bildirdi.
Boeing Müşteri Finansmanı Başkan Yardımcısı Rich Hammond, “Üretim ve teslimat artışları, belirli bölgesel pazarların yeniden açılmasıyla birlikte, uçak finansmanı ihtiyacının bu yıl salgın öncesi seviyelere yaklaşmasını öngörüyoruz. Uçak seyahatinde toparlanmaya yönelik olumlu trend, havacılık sektörünün sağlam temellere dayandığını, uçak finansörleri ve yatırımcıların iyi konumlandığını tekrar teyit ediyor” dedi.
Boeing, uçak finansman trendlerini yıllık bazda incelediği CAFMO raporunda, kısa vadeli pazar dinamiklerinin yanı sıra yeni ticari uçak teslimatları için finansman kaynaklarını değerlendiriyor.
Raporda öne çıkan değerlendirmeler ise şu şekilde belirtildi:
“Müşterilerin operasyonlarında gösterdikleri güçlü performans ve borç azaltmaya yönelik girişimleriyle birlikte, Boeing uçaklarının çoğunun finansmanı geçtiğimiz yıl nakit olarak gerçekleşti.
Teslimat finansmanında nakit fonlamanın önemli bir rol oynamaya devam etmesi, sermaye piyasaları, banka borcu ve ihracat kredisi kullanımının genişlemesi bekleniyor.
2022 yılı sermaye piyasaları faaliyetleri, büyük bir artış gösteren bir önceki yıla göre düşük seyretti.
İhracat kredi kuruluşları, 2022 yılında Boeing teslimatlarının yaklaşık yüzde 5’ini destekledi.
Kiralayan destekli teslimatların istikrarını koruyacak, ancak diğer finansman kaynaklarıyla rekabet etmek durumunda kalabilir.
2022 yılı Mevcut Piyasa Görünümü, Boeing’in ticari uçaklar ve satış sonrası hizmetler pazarına yönelik 20 yıllık tahminlerini sunduğu ayrı bir rapor olup, küresel piyasanın Boeing’in 2020 yılında öngördüğü şekliyle toparlandığını işaret ediyor. Yurtiçi uçak seyahatlerine olan talep pek çok bölgede güçlü bir toparlanma kaydederken, uluslararası trafik, kısıtlamaların hafiflemesiyle 2023 ile 2024 yıllarında salgın öncesi seviyelere dönme yönünde momentum kazandı.
İleriye Dönük Beyanlara İlişkin Uyarı
Bu sunumdaki beyanlar, 1995 tarihli Özel Menkul Kıymetler Davaları Reformu’nun kapsamı dahilinde “ileriye dönük” olabilir. “Yapılabilir”, “yapılmalı”, “bekliyor”, “amaçlıyor”, “tasarlıyor”, “planlıyor”, “inanıyor”, “tahmin ediyor”, “hedefliyor”, “öngörüyor” şeklinde ve benzeri ifadeler genel olarak ileri dönük beyanları işaret eder. Gelecekteki planlarımıza, iş imkanlarımıza, mali durumumuza ve faaliyet sonuçlarımıza ilişkin ifadelerin yanı sıra herhangi bir tarihi veyahut güncel olguyla doğrudan ilişkisi olmayan ifadeler, ileriye dönük beyan örnekleri arasındadır. İleriye dönük beyanlar, oluşturulduğu sırada kabul edilebilir olduğuna inandığımız ancak doğruluğu kanıtlanmamış beklentiler ve varsayımlara dayanmaktadır. Bu beyanlar garanti değildir ve tahmin edilmesi zor olan durumlarda risklere, belirsizliklere ve değişikliklere tabidir.
Aralarında COVID-19 salgını ve ilgili sektörel etkiler, 737 MAX veya başka bir uçak modelinin düzenleyici makam onayını çevreleyen zamanlama ve koşullar, planlananın altında gerçekleşen üretim ve teslimat oranları, müşteri ve tedarikçilere yönelik artırılmış değerlendirmeler, ABD ve dünyadaki ekonomik ve jeopolitik koşullar, şirketimizi veya müşterilerimizi etkileyebilecek genel piyasa ve sektör koşulları, müşteri ve tedarikçilerimize duyduğumuz güven, uçak üretim sisteminin genel durumunun bulunduğu birçok faktörün yanı sıra zaman zaman ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ile yaptığımız başvurularda açıklanmış diğer önemli faktörler, gerçek sonuçların ileriye dönük ifadelerden fiziki ve olumsuz olarak farklılık göstermesine neden olabilir.Herhangi bir ileriye dönük beyan sadece yapıldığı tarih itibariyle geçerlidir; yeni bilgiler ve gelecekteki olayların sonuçları dahil olmak üzere, yasanın gerektirdiği durumlar haricinde, ileriye dönük beyanları güncelleme veya gözden geçirme yükümlülüğü üstlenmiyoruz.”