Hava Kuvvetleri

Azerbaycan SOM füzesi alıyor

Azerbaycan Hava Kuvvetleri envanterine TÜBİTEK SAGE tarafından tasarlanan, Roketsan tarafından seri imalatı gerçekleştirilen SOM Seyir Füzesi giriyor. SOM, Azerbaycan Hava Kuvvetleri’nin Mig-29 ve Su-25 uçaklarında kullanılacak.

Savunmasanayist.com sitesinin haberine göre, geçtiğimiz hafta Türkiye’ye gelen Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov, Türkiye–Azerbaycan Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı Genel Oturumu’nda farklı alanlarda 10’dan fazla anlaşma imzalandı. İş birliği anlaşmalarında savunma konuları da önemli bir yer tutuyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yaptığı açıklamaya göre SOM Seyir Füzesi, Azerbaycan Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan savaş uçaklarına entegre edilecek. Böylelikle Azerbaycan, 250+ kilometre menzile ve yüksek hassas vuruş yeteneğine sahip bir mühimmatı envanterine almış olacak.

Daha önce de Azerbaycan’da yapılan geçit töreni esnasında, SOM-B1 tipi seyir füzesinin mock-up’ı görüntülenmişti.

Fotoğraf: Yiğit Çiçekçi

SOM SEYİR FÜZESİ 250 KİLOMETRE MENZİLLİ

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın seyir füzesi ihtiyacının giderilmesi amacıyla Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM) Geliştirme Projesi, 2006 yılının Nisan ayında TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK SAGE) ana yürütücülüğünde başlatılmıştı.

SOM Sisteminin modüler yapısı, farklı varyantların oluşturulmasına olanak sağlayarak benzer füze sistemlerine kıyasla daha fazla operasyonel esneklik sunmaktadır. 230 kg harp başlığı ağırlığına sahip füzenin toplam ağırlığı yaklaşık 600 kg’dır. Füzenin toplam boyu yaklaşık 4 metredir ve 250+ kilometre menzile sahip.

Proje kapsamında, şu ana kadar SOM-A ve SOM-B1 Füzelerinin geliştirme faaliyetleri tamamlanarak Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslimatları gerçekleştirildi. SOM-B2, SOM-C1, SOM-C2 ve SOM-J Füzelerinin geliştirme çalışmaları ise halihazırda devam ediyor.

YERLİ MOTOR KTJ3200

SOM’un ilk modellerinde Fransız TR40 motoru kullanılmıştı. Bu motorun millileştirilmesi adımında KaleAero tarafından geliştirilen KTJ3200 motorunun teslimatı ise bu yıl başlıyor. Motor hem SOM hem de testleri tamamlanan ATMACA füzesinde kullanılacak.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu